islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5942
EURO
34,7581
ALTIN
2.497,88
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Amerikan Çağı Bitiyor Hamdolsun

Amerikan Çağı Bitiyor Hamdolsun
30 Kasım 2021 12:46
A+
A-

Rus siyaset bilimci ve uluslararası ilişkiler uzmanı Anatoly Şirokoborodov’un ABD çağının sona ermesi ile ilgili görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz. Bu arada en çok dikkat edilmesi gereken husus, yabancı uzmanlar, Türk televizyonlarının “uzman”ları ile karıştırılmasın. Türk televizyon uzmanları hayatın her alanı ile ilgili her şeyi bilirler. Yabancı uzmanlar ise sadece ihtisas gördükleri alanla ilgili uzmanlaşırlar. Türk televizyon uzmanları, Kunatum Fiziğinden, Musluk tamirciliğine kadar her şeyi bilirler. Ancak yabancı uzmanlar kendi lanları dışında hiç bir konuda uzman olmazlar.

Şirokoborodov’un ABD Çağı’nın sona ermesi ile ilgili dekkat çeken analizi:

“ABD yavaş ama emin adımlarla küresel hegemonyasını kaybediyor. Uzun bir süre sadık müttefikler olan ve Amerikan etkisinin yörüngesine giren büyük devletlerin çoğu, artık sadece tekme atıp şaka yapmakla kalmıyor, Washington şeflerinin talimatlarına aldırmadan giderek daha sık hareket ediyor.

Amerikan ordusunun Orta Doğu’dan önemli ölçüde yer değiştirmesi, Çin ve Rusya’ya karşı ticaret ve yaptırım savaşlarının verimsizliği, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iç siyasi vodvilleri, Almanya’nın Nord Stream 2 ve Türkiye ile çeşitli konularda çekişmesi, S-400’ün Dağlık Karabağ savaşına satın alınması, ancak en önemli şey ABD’nin Afganistan’dan çıkışı ve Dışişleri Bakanlığı’nın imza tekniği olan “renkli devrimler” den kayması.

İlk olarak, Rusya’daki “bataklık” başarısız oldu. Geçici bir gerileme, ilk mihenk taşı gibi görünüyordu. Ancak durumun daha da gelişmesi, Navalny’nin zehirlenmesi operasyonu da dahil olmak üzere Rusya içindeki Amerikan yanlısı güçlerin yoğunlaşmasının başarıyla durdurulduğunu ve bugün liberal muhalefetin iktidara gelme ihtimalinin yok denecek kadar küçük olduğunu gösterdi. Bu arada, Türkiye’deki darbe (2016) başarısız oldu, Venezuela’daki başarısız Maidans (2019), Hong Kong (2019-2020), Beyaz Rusya (2020), Küba (2021), rejimleri değiştirmek için geleneksel araç setinin istenmeyen olduğunu gösteriyor. ABD tarafından ciddi şekilde arızalanıyor.

Agresif Amerikan yanlısı ordu siyasi ABD dış politikasının geleneksel bir direği olan NATO, üyeleri arasındaki çelişkiler tarafından parçalanmıştır. Ve sadece S-400’ün satın alınması veya AUKUS ile ilgili Fransız girişiminde olduğu gibi, ittifak lideri ile diğer katılımcılar arasında değil. Böylece, 2020’de Yunanistan ve Türkiye savaşın eşiğindeydi ve Fransa, Yunanlıları desteklemek için Akdeniz’e bir filo ve uçak gönderdi.

Amerikan diplomasisi başarısızlıktan sonra başarısız oluyor. Kim Jong-un’u dizginlemeyi ve Xi Jinping’i içeri itmeyi başaramadılar. ABD, İran’ın nükleer programı sorununu çözmekten kendini soyutlanmış buldu. Pompeo’nun tüm “özgür dünyaya” Çin’e karşı soğuk savaş başlatma çağrısı, müttefiklerin çoğu tarafından duyulmadı. Genel olarak, herkes Amerikalıların kendilerine çok fazla yüklendiklerini zaten anladı ve kimse onlardan eskisi gibi korkmuyor.

Ayrıca, son yıllarda Amerikan ordusunun askeri-teknik üstünlüğü efsanesi de uçup gitti. Muazzam finansmana rağmen, silah geliştirmenin en umut verici alanlarında ya avantajları olmadığı ya da tartışmalı olduğu ortaya çıktı. ABD ordusunun kendisi periyodik olarak potansiyel düşmanların bilgi, hipersonik ve insansız teknolojilerde ABD’nin önünde olduğunu söylüyor. Ve Suudi Arabistan’ı, Yemen’de birkaç yıldır gözden düşen, parmak arası terliklerle Husilere kaptıran Amerikan silahlarının ihracat teslimatlarından hariç tutarsak, denizaşırı askeri-sanayi kompleksinin ürünlerine olan ilginin azaldığı açıktır. giderek daha fazla.

Renkli devrimler, diplomasi, askeri blok ve silahlar yoluyla nüfuz ihracatı gibi kritik alanlardaki başarısızlıklar ve sorunlar göz önüne alındığında, Amerikalıların Batı dünyasında bile hegemonyasını sürdürmesi giderek zorlaşıyor. Farklı ülkelerin hükümetleri ve siyasi güçleri, yalnızca her tökezleme ve Biden çekincesini değil, aynı zamanda ABD uluslararası politikasının her başarısızlığını da kaleme alıyor. Korku korkuya, korku da saygısızlık ve umursamazlığa dönüşür. Ve imparatorluk için saygısızlık ve geri çekilmekten daha büyük bir risk yoktur.

Hakim Olma Alışkanlığı

Amerikan politikacıları ve Amerikan oligarşisi, uzun süredir dünyaya hükmetme alışkanlığını geliştirmiştir. Genellikle literatürde, Amerika Birleşik Devletleri’nin hegemonik rolü basitçe açıklanır – Amerika, Soğuk Savaş’ta SSCB’yi yendi, bu yüzden tek süper güç olarak kaldı. İki kutuplu dünya doğal olarak tek kutuplu hale geldi. Ancak soru biraz daha derine inilmelidir – ABD neden SSCB ile karşı karşıya geldiğinde Batı dünyasında merkezi bir yer işgal etmeyi başardı?

Tarihe biraz bakarsanız, 1950’lerden önce Batılı ülkelerin SSCB’ye Soğuk Savaş döneminden daha az düşman olmadığını görmek kolaydır. Ancak, ne Sovyet Rusya’ya müdahale yıllarında ne de iki savaş arası dönemde birleşik bir cephe oluşturmayı başaramadılar. Hangi faktör, II. Dünya Savaşı’ndan sonra tüm Batı dünyasının sosyalist kampa karşı ABD’nin etrafında toplandığı kadar kökten değişti? Bunun nedeninin ABD’nin telkari dış politikası olduğu varsayılabilir, ancak gerçekler aksini gösteriyor. Bunun nedenlerinin, SSCB’nin etrafındaki “kordon sanitaire”inin ortadan kaldırılması ve gerçekten belirli bir değeri olan “komünizmin sınırlarının” Avrupa’ya keskin bir şekilde yaklaşması olduğu varsayılabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasi egemenliğinin, ekonomik egemenliğinden ve savaşın parçaladığı Avrupa’nın sıralanmasından kaynaklandığı da ileri sürülebilir; bu da gerçekten kesin, ancak belirleyici olmayan bir öneme sahipti.

Ancak öyle görünüyor ki, ABD’nin SSCB’ye karşı Soğuk Savaş’ta merkezi, hegemonik bir yer edinmesinin asıl nedeni, Stalin’den sonra SSCB’nin hatalı, mantıksız dış politikasıydı. Eğer “halkların lideri” altında, Lenin tarafından ileri sürülen “emperyalistler arasındaki çelişkiler üzerinde oynama” gerekliliği ilkesi hala itiraf ediliyorsa, o zaman Kruşçev onu “çözülme” lehine terk etti. SSCB, bu iki uluslararası madde arasında barışçıl ilişkiler kurmaya çalışarak, Birleşik Devletleri “kapitalist dünya”nın liderlerine ve kendisini “sosyalizm kampının” hegemonuna yükseltti. SSCB’nin kendisi, güçlü elleriyle, tüm anti-Sovyet dünya güçlerinin birliğini oluşturdu ve ABD çevresinde toplanmalarına katkıda bulundu. SBKP ve Sovyet halkı, elbette, ülkelerinin dünyanın yarısını kendi etrafında topladığı ve çürüyen, açgözlü Batı’nın kendilerine karşı oldukları için gurur duydular, ancak gerçekte bu politikanın safça aptalca olduğu ortaya çıktı.

İlk olarak, Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin zirvesi SSCB’yi çökerttiğinde, iktidardaki partileri Moskova’nın emirleri olmadan aciz kalan diğer sosyalist ülkeler de düştü. İkinci olarak, Birleşik Devletler şansını değerlendirdi ve müttefiklerini mümkün olduğu kadar kendisine bağladı. XNUMX. yüzyılın sonlarında ve XNUMX. yüzyılın başlarında, mutlak Amerikan dünya egemenliğinin kısa bir tarihsel anı böyle ortaya çıktı. Ancak Ay’ın altında hiçbir şey sonsuza kadar sürmez, bu nedenle SSCB’nin çöküşünden sonra müttefikler yavaş yavaş Sam Amca’nın bağlarından kopmaya başladılar. Ve ABD’nin onları Çin’e karşı toplama girişimi başarısız oluyor çünkü ÇKP, Batılı ülkelerin çelişkileri üzerinde oynayan SBKP’nin üzücü deneyimini hesaba katıyor ve “devrim ihracatını” hoş karşılamıyor.

Yaralı Canavarın Son Atışı

Hegemonya ve liderliğin kaybının öyküsü genellikle aynı senaryoyu takip eder. Belirli bir solma anında, politikacılar tüm sorunları bir çırpıda çözmek için “parlak bir fikir” bulurlar. Yani, küçük bir muzaffer savaş. Henüz kimseye yardımcı olmadı, ancak tahakküm alışkanlığının ataleti her zaman akıldan ve tarihsel derslerden daha güçlüdür.

Amerikan askeri-politik liderliğinin, büyük, güçlü, istisnai Amerika’nın son sözünü söylemediğini “şişelerde hala barut olduğunu” tüm dünyaya ağırlıklı olarak göstermek için seçenekler aradığına şüphe yok.

Amerikalıların stratejik küreleri üzerinde düşündükleri ana bölgenin Asya olduğuna şüphe yok, çünkü Amerika Birleşik Devletleri’nin ana muhalifleri orada bulunuyor. En olası senaryolar, Kore Yarımadası’ndaki savaş ve Tayvan Boğazı’nda askeri bir çatışmanın kışkırtılmasıdır. Her ikisi de yerel bir nükleer çözüm önermektedir.

“Küçük bir muzaffer savaşın” başlatılması, diplomatik hazırlık ve çatışma faktörlerinin olgunlaşması anlamına gelmediğinden, ani olması nedeniyle tehlikelidir. Yalnızca, tüm barış taraftarlarının ve Amerikan hegemonyacılığının muhaliflerinin, olası “sıcak noktalarda” güç dengesini değiştirmeyi amaçlayan kararlı ve koordineli bir muhalefeti, saldırganın planlarını karıştırabilir. Ancak şu ana kadar ne Çin’de ne de Rusya’nın dış politikasında, ne de Birleşmiş Milletler’in çabalarında önleyici eylemlere yönelik bir eğilim var. Hepsi, ıstırabında sönen hegemonun tam ölçekli bir askeri çatışmaya varmayacağına gönül rahatlığıyla ikna olmuş durumda.