islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7597
ALTIN
2.441,10
BIST
9.919,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Animasyon filmi Arap dünyasında yankı uyandırdı

Otokratik kurallara ve cesur, kanlı direnişe fazlasıyla aşina olan bölgede, kasvetli bir gelecekte geçen animasyon filmi Alephia 2053, bölgede büyük ses getirdi.

Animasyon filmi Arap dünyasında yankı uyandırdı

Otokratik kurallara ve cesur, kanlı direnişe fazlasıyla aşina olan bölgede, kasvetli bir gelecekte geçen animasyon filmi Alephia 2053, bölgede büyük ses getirdi.

Mirat Haber Ajansı

Kasvetli bir gelecekte geçen Arapça animasyon özelliği olan Alephia 2053, otokratik kurallara ve cesur, kanlı direnişe fazlasıyla aşina olan bir bölgede ses getirdi. Arap Baharı ayaklanmalarından 10 yıl sonra 21 Mart’ta YouTube’da yayınlandı. Lübnan yapımı 60 dakikalık gerilim, şimdiden sekiz milyondan fazla izlenme topladı. Filmin Lübnanlı senaristi ve baş yapımcısı Rabih Sweidan, filmin insanların düşüncelerini yansıttığının bir kanıtı olduğunu ifade ediyor. Sweidan, herkes bunu kendi bakış açısından gördüğünü belirtti.

2053’te kurgusal Arap devleti Alephia’da geçen hikaye. Kalıtsal hükümdar Alaa İbn İsmail’i ve dünyadaki en zalim hükümdar olarak tanımlanan baskıcı rejimini devirmeyi planlayan bir grup gizli ajanı takip ediyor. Direniş, üst düzey hükümet kademelerine sızmış ajanlar tarafından yürütülen titiz bir operasyonla, bir darbeyle diktatörü devirmeyi ve bir asırlık despotik yönetimi sona erdirmeyi başarır. Canlı ateşle karşılık veren ağır silahlı güvenlik güçleri karşısında artık meşhur Arap Baharı’nın halk rejimin düşmesini talep eder sloganları atarak sokaklara dökülen kalabalıklar tarafından canlandırılıyor.

The film's creator says it is not inspired by any single Arab country but depicts conditions familiar to many across the world [Joseph Eid/AFP]

Sweidan, esrarengiz bir şekilde tanıdık görünen diktatör figürüyle Alephia 2053’ün kurgusal bir film olduğunu ancak gerçekliğe dayandığını, sosyal gerçekliğin bir açıklaması olduğunu açıklıyor. Tek bir Arap ülkesinden ilham almadığını, ancak dünyadaki birçok kişiye aşina olan koşulları tasvir ettiğini iddia ediyor. Film, 2011 ayaklanmalarını son derece anımsatsa da, Sweidan, geçmişe saplantı dediği şeyden kopma girişimi olduğunu söylüyor. Sweidan’ın vizyonuna göre, gelecek daha çok ümit vaat ediyor. Film bunu renk derecelendirme yoluyla ifade etmeye çalışıyor. Sweidan, kapanış sahnelerinin, filmin ilk parçasına hakim olan loş ve tozlu şemadan daha canlı bir gradyan içerdiğini belirtiyor. İşler her zaman karanlık kalamaz, diye ekliyor. Bu filmin hayal etmek istediği şey, geçmiş ya da şimdiki kadar kötü olmayan bir gelecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.