islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
44,2207
EURO
50,5377
ALTIN
7.136,03
BIST
13.092,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Antony Blinken: İsrail, Obama’yı İran’ı Bombalamaya Zorladı

Antony Blinken: İsrail, Obama’yı İran’ı Bombalamaya Zorladı

Blinken’dan Tarihi İtiraf: “İsrail, Obama’yı İran’ı Bombalamaya Zorladı”

Eski ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Barack Obama döneminde Beyaz Saray ile İsrail hükümeti arasında yaşanan gizli “İran savaşı” krizine dair çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Blinken, İsrail’in o dönemde ABD’yi doğrudan bir askeri çatışmaya çekmek için yoğun baskı uyguladığını ifade etti.

“Sizinle veya Siz Olmadan…”

Blinken’ın açıklamalarına göre, İsrail yönetimi Obama yönetimine çok net bir ültimatom verdi:

“Sizinle veya siz olmadan İran’ı bombalayacağız.”

Bu tehdidin, ABD’yi “İsrail’i yalnız bırakmama” refleksiyle savaşa dahil etmeye yönelik bir strateji olduğunu belirten Blinken, Tel Aviv’in Washington’ı bir oldu-bittiyle karşı karşıya bırakmaya çalıştığını dile getirdi.

Obama’nın Direnişi ve Nükleer Anlaşma

Blinken, dönemin Başkanı Barack Obama’nın bu askeri baskılara boyun eğmediğini ve bölgeyi ateşe atacak bir savaştan kaçınmak için “kaslı diplomasi” (muscular diplomacy) yolunu seçtiğini belirtti. Obama, İsrail’in saldırı planlarına karşı çıkarak küresel yaptırımları ve nükleer müzakereleri önceliklendirdi. Bu direncin sonucunda, 2015 yılında İran ile P5+1 ülkeleri arasında tarihi Nükleer Anlaşma (JCPOA) imzalandı.

Lübnan Konusunda da Benzer Bir Senaryo

Blinken ayrıca, 7 Ekim saldırılarının ardından da benzer bir krizin yaşandığını iddia etti. İsrail’in, Hizbullah’ın saldıracağına dair “yanlış istihbarat” vererek ABD’yi Lübnan’a karşı önleyici bir saldırıya ikna etmeye çalıştığını; Washington’ın yeni bir bölgesel savaşa girmesine sadece 30 dakika kaldığını ifade etti.

Blinken’ın bu açıklamaları, özellikle Orta Doğu’da gerilimin zirve yaptığı ve İran’ın nükleer programının tekrar tartışıldığı bir dönemde, ABD-İsrail ilişkilerinin perde arkasındaki güven bunalımını gözler önüne seriyor.

İslami Haber ”MİRAT” – YouTube

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.