islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Apple Çin’deki Mobil Kur’an Uygulamasını Kaldırdı

Apple Çin’deki Mobil Kur’an Uygulamasını Kaldırdı

Apple dünyada en popüler olan mobil Kuran uygulamalarından birisini Çin’deki yetkililerin isteği üzerine kaldırdı.

Quran Majeed, App Store’da bulunan tüm dünyada erişebilir bir uygulama ve bugüne dek yaklaşık 150.000 yorum aldığı görülüyor. Milyonlarca Müslüman tarafından kullanılmakta.

BBC’ye göre uygulama yasadışı dini yazılar içerdiği için kaldırıldı. Çin hükümeti BBC’nin konu hakkındaki yorum talebine yanıt vermedi.

Uygulamanın silinmesi ilk olarak App Store’daki uygulamaları dünya çapında inceleyen internet sitesi Apple Censorship tarafından fark edildi.

Uygulamanın üreticisi olan şirket PDMS şu yorumlarda bulundu: ‘Apple’a göre uygulamamız Quran Majeed, Çin hükümetince ek belgeler gerektiren içerikler içerdiği için Çin App Store’undan kaldırıldı.’

‘Bu konuyu çözüme kavuşturmak için Çin Siber Uzay İdaresi ve Çinli yetkililerle iletişim kurmaya çalışıyoruz.’

Şirket Çin’deki bir milyon kullanıcısına erişiminin durdurulduğunu açıkladı.

Çin Komünist Partisi İslam’ı ülkede resmi bir din olarak kabul ediyor.

Fakat Çin, Xinjiang’da yaşayan Müslüman Uygur Türklerine karşı insan hakları ihlali ve hatta soykırım ile suçlandı.

Bu yılın başlarında BBC, Çin’in Xinjiang’daki baskıcı yönetiminde Uygur imamlarının hedef alındığını raporlamıştı.

Apple konu hakkında yorum yapmayı reddetti fakat cevaben içinde ‘Yerel yasalarla uyumlu olmak zorundayız ve zaman zaman hükümetlerle hemfikir olmadığımız karmaşık sorunlar ortaya çıkıyor.’ ifadesinin yer aldığı İnsan Hakları Politikalarını gönderdi.

Fakat uygulamanın Çin’deki hangi kuralları ihlal ettiği tam bir muamma. Quran Majeed, uygulamanın dünya çapında 35 milyon Müslüman tarafından güvenilir bir şekilde kullanıldığını açıkladı.

Geçen ay Apple ve Google, mahkumiyeti devam eden muhalefet lideri Alexei Navalny tarafından kurulan taktiksel oylama uygulamasını kaldırmıştı.

Rus hükümeti eğer hükümetteki parti üyelerine zarar verebilecek olan bu uygulamayı kaldırmayı reddederlerse Apple ve Google’ı para cezasına çarptırmakla tehdit etti.

Çin Apple’ın en büyük marketlerinden birisi ve şirketin tedarik zinciri büyük ölçüde Çin sanayisine bağlı.

Apple yöneticisi Tim Cook, ABD’deki siyasilerce Amerikan siyaseti hakkında açıkça konuştuğu ama Çin söz konusu olunca sessiz kaldığı için iki yüzlülükle suçlandı.

Cook, Donald Trump’ın 2017’de yedi Müslüman ülkeye uyguladığı ambargoyu eleştirmişti.

Aynı zamanda sansür konusunda Çin hükümetiyle iş birliği yapmakla ve Çin’in Müslüman azınlığa yaptıkları hakkında eleştiride bulunmamakla suçlandı.

Bu yılın başında New York Times, Apple’ın Çin hükümeti tarafından konulan sınırları aşan uygulamaları kaldırdığını raporladı. Uygulamaların tartışmaya bile açamayacağı konular şunları içeriyor: Pekin’deki Tiananmen Meydanı, Çin’deki dini Falun Gong hareketi, Dalai Lama ve Tibet ve Tayvan’ın bağımsızlığı.

Apple Censorship proje yöneticisi Benjamin Ismail’e göre ‘Apple, Beijing’in sensör bürosuna dönüştürülüyor. Doğru olan şeyi yapmalı ve ardından Çin hükümetinin tepkisi ne olursa olsun onunla yüzleşmeliler.’

Bir diğer popüler dini uygulama olan Olive Tree’s Bible uygulaması bu hafta kaldırıldı. Şirket BBC’ye uygulamayı kendilerinin kaldırdığı açıklamasında bulundu.

Şirket temsilcisi, ‘Olive Tree Bible Yazılımı App store inceleme sürecinde içerisinde kitap ve dergi bulunan uygulamamızın Çin’de aktifleştirilmesi için izin alması konusunda bilgilendirilmiştir. İzni alamadığımız ve dolayısıyla müşterilerimize uygulamamızın güncel halini sunamadığımız için İncil uygulamamızı Çin’in App Store’undan kaldırdık.’ açıklamasını yaptı.

Çarşamba günü Microsoft, Çin hükümetinin taleplerini yerine getirmenin oldukça zorlayıcı olduğu için, sosyal iletişim ağı LinkedIn’i Çin’de kapatacağını açıkladı.

Bu karar, kariyer platformu uygulamasının bazı gazetecilerin profillerine erişimi engellediği konusundaki sorgulardan sonra alındı.  

Çeviri: Abdulkadir Bekdemir

Kaynakça: https://www.bbc.com/news/technology-58921230

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.