islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

ARAMCO’nun İnanılmaz Kârı

ARAMCO’nun İnanılmaz Kârı

Suudi Arabistan’ın resmi devlet petrol şirketi olan ARAMCO, petrol fiyatlarındaki artış ve talepteki toparlanma nedeniyle üçüncü çeyrekte 30,4 milyar ABD doları net gelir bildirdi.
Hükümetler kısıtlamaları gevşettiği için tüketiciler ve şirketler de daha fazla benzin ve uçak yakıtı kullanıyor.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın ülke ekonomisini çeşitlendirme çabalarına rağmen, Aramco’nun finansmanı hala Suudi Arabistan’ın istikrarının anahtarı.
Dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco, petrol fiyatlarındaki artış ve talepteki toparlanmanın neden olduğu %158 artışla 30.4 milyar ABD Doları üçüncü çeyrek net gelir bildirdi.

Daha önce Saudi Arabian Oil Co. olarak bilinen Aramco, bir önceki yılın aynı üç aylık döneminde net gelirinin 11,8 milyar dolardan iki kattan fazla arttığını duyurdu.

Aramco CEO’su Emin Nasır, şirketin üçüncü çeyrek sonuçlarının “olağanüstü” olduğunu söyledi.

Kazançlardaki yüzde 158’lik artış, COVID-19 kısıtlamalarının uluslararası düzeyde gevşetilmesi, gaz arzına yönelik yüksek talep ve ham petrol fiyatlarını büyük ölçüde artıran küresel aşılama oranlarındaki artıştan kaynaklanıyor.

Pazar günü, uluslararası Brent ham petrolünün fiyatı varil başına 83.50 doların üzerinde işlem görüyordu.

Hükümetler kısıtlamaları gevşettiği için tüketiciler ve şirketler de daha fazla benzin ve uçak yakıtı kullanıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri tarafından yapılan üretim kesintileri de ham petrol fiyatlarını destekledi.

Aramco’nun hisseleri, raporun ardından Pazar günü yüzde 0,4 artışla tamamladı ve şirketin piyasa değeri, Apple’ın hemen altında 2 trilyon dolar olarak kaydedildi ve onu dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline getirdi.

Aramco, dördüncü çeyrekte ödenecek hedefi doğrultusunda üçüncü çeyrekte 18,8 milyar dolarlık temettü açıkladı.

Serbest nakit akışı, devlet destekli firmanın üç aylık temettüsünün sağlam bir şekilde üzerinde 28.7 milyar dolara yükseldi.

Çoğunlukla daha fazla petrol pompalamaya yönelik olan firmanın sermaye harcaması, üçüncü çeyrekte geçen yıla göre yüzde 19 artışla 7.6 milyar dolar oldu.

Aramco, dünya liderlerinin iklim değişikliğiyle mücadele yollarını tartışacakları Glasgow’da bu hafta COP26 başladığından kazançlarını açıkladı.

100 ülkeden oluşan bir grubun parçası olarak Suudi Arabistan, karbon emisyonlarını 2060 yılına kadar net sıfıra indirme sözü verdi, ancak küresel petrol ve gaz üretim lideri statüsünden vazgeçme planı yok.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın ülke ekonomisini çeşitlendirme çabalarına rağmen, Aramco’nun finansmanı hala Suudi Arabistan’ın istikrarının anahtarı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.