Gündem

Arılar Mahkeme Tarafından Balık Sayıldı

ABD’de bir mahkeme bu hafta arılar hakkında ilginç bir karara vardı. Mahkeme, arıların yasal olarak balık olarak sınıflandırılabileceğine karar verdi. Yani arılar artık “balık” oldu. İlan edilen karar, büyük bir şaşkınlık yarattı. Ancak kararın arkasındaki mücadelede önemli detaylar vardı.

Arıların balık olarak sınıflandırılabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Ancak ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir mahkemeden çıkan karara göre arılar artık balık. Bu, balık olmayan canlıların yasal olarak balık olmasına izin veren yasal bir boşluk sayesinde gerçekleşti.

ARILAR YASAL OLARAK BALIK SAYILDI

Kaliforniya’daki temyiz mahkemesinde verilen bir kararda, üç yargıçtan oluşan bir kurul, tehdit altındaki yaban arısı türlerinin korunması için, onların yasal olarak balık olarak kabul edilebilmesine karar verdi.

Özellikle Bombus arıları, çoğunlukla tarım endüstrisinin pestisit kullanımı ve monokültür çiftçiliği nedeniyle tehdit altında. 2019’da Kaliforniya Balık ve Yaban Hayatı Dairesi, dört yaban arısı türünün (Crotch, Franklin’s, Western, and Suckley’s cuckoo) nesli tükenmekte olan ve tehdit altındaki türlerin korunmasına aday olabileceğini belirlemişti.

EMSAL TEŞKİL EDEN KARAR İLE TANIMI DEĞİŞTİ 
1980 yılında ise Karada yaşayan bir salyangoz türü olan Trinity kıl salyangozu, tehdit altındaki türler listesine girmesi için balık olarak sınıflandırılmıştı. Bu karar, bir balığın yüzen bir şey olmak zorunda olmadığına karar verilmesi için emsal teşkil etti. Sonuç olarak, balık kavramının gerçek bir suda yaşayan omurgalı hayvan anlamına gelmediği, “yumuşakça, kabuklu, omurgasız, amfibi veya bu hayvanlardan herhangi birinin yumurtası” anlamına geldiği sonucuna varıldı. Böylece omurgasız bir hayvan olan arı, balık olarak sınıflandırılabilir hale geldi. Yasal koruma kapsamına girmesinin yolu açılmış oldu.

Yargıç Ronald Robie, “Genellikle kelimelerin olağan ve sıradan anlamlarını kullanırız. Ancak, yasama organının bir kelimenin teknik bir tanımını sağladığı durumlarda, terimi teknik anlama uygun olarak yorumluyoruz. Bu işlevi yerine getirirken, sorunları çözme amacını gerçekleştirmek için yasayı özgür bir şekilde yorumlamakla görevlendirildik.” dedi.

 

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

18 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

19 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

20 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

2 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

2 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

2 gün ago