islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Arılar Mahkeme Tarafından Balık Sayıldı

Arılar Mahkeme Tarafından Balık Sayıldı
6 Haziran 2022 10:20
A+
A-

ABD’de bir mahkeme bu hafta arılar hakkında ilginç bir karara vardı. Mahkeme, arıların yasal olarak balık olarak sınıflandırılabileceğine karar verdi. Yani arılar artık “balık” oldu. İlan edilen karar, büyük bir şaşkınlık yarattı. Ancak kararın arkasındaki mücadelede önemli detaylar vardı.

Arıların balık olarak sınıflandırılabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Ancak ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir mahkemeden çıkan karara göre arılar artık balık. Bu, balık olmayan canlıların yasal olarak balık olmasına izin veren yasal bir boşluk sayesinde gerçekleşti.

ARILAR YASAL OLARAK BALIK SAYILDI

Kaliforniya’daki temyiz mahkemesinde verilen bir kararda, üç yargıçtan oluşan bir kurul, tehdit altındaki yaban arısı türlerinin korunması için, onların yasal olarak balık olarak kabul edilebilmesine karar verdi.

Özellikle Bombus arıları, çoğunlukla tarım endüstrisinin pestisit kullanımı ve monokültür çiftçiliği nedeniyle tehdit altında. 2019’da Kaliforniya Balık ve Yaban Hayatı Dairesi, dört yaban arısı türünün (Crotch, Franklin’s, Western, and Suckley’s cuckoo) nesli tükenmekte olan ve tehdit altındaki türlerin korunmasına aday olabileceğini belirlemişti.

EMSAL TEŞKİL EDEN KARAR İLE TANIMI DEĞİŞTİ 
1980 yılında ise Karada yaşayan bir salyangoz türü olan Trinity kıl salyangozu, tehdit altındaki türler listesine girmesi için balık olarak sınıflandırılmıştı. Bu karar, bir balığın yüzen bir şey olmak zorunda olmadığına karar verilmesi için emsal teşkil etti. Sonuç olarak, balık kavramının gerçek bir suda yaşayan omurgalı hayvan anlamına gelmediği, “yumuşakça, kabuklu, omurgasız, amfibi veya bu hayvanlardan herhangi birinin yumurtası” anlamına geldiği sonucuna varıldı. Böylece omurgasız bir hayvan olan arı, balık olarak sınıflandırılabilir hale geldi. Yasal koruma kapsamına girmesinin yolu açılmış oldu.

Yargıç Ronald Robie, “Genellikle kelimelerin olağan ve sıradan anlamlarını kullanırız. Ancak, yasama organının bir kelimenin teknik bir tanımını sağladığı durumlarda, terimi teknik anlama uygun olarak yorumluyoruz. Bu işlevi yerine getirirken, sorunları çözme amacını gerçekleştirmek için yasayı özgür bir şekilde yorumlamakla görevlendirildik.” dedi.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.