islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
ALTIN
2.425,71
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Aşağı Tükürsem S-400 Yukarı Tükürsem F-35

Aşağı Tükürsem S-400 Yukarı Tükürsem F-35

Trump hükümeti Başkan Yardımcısı Pence ve Dışişleri Bakanı Pompeo’nun açık olarak S-400 alırsak F-35’lerimizin teslim edilmeyeceğini açıklamaları, uzun süredir Amerikan generallerinin sözleriyle de örtüşüyor. 

Bahaneleri, F-35’lerin çok ileri elektronik sistemleri olduğu, çok farklı taktiklere sahip olduğu, S-400’leri konuşlandıran Ruslar da bunu öğrenirse, NATO’nun güvenliğinin tehlikeye gireceği. Türkiye’nin bu hassas bilgileri bilerek ya da bilmeyerek Ruslara aktarmış olacağı.

Bu akıl ve mantık dışı bir bahane. 

Diyelim ki Türkiye bilerek bu bilgileri Ruslara aktaracak. O zaman S-400 alımıyla ne ilgisi var bunun? Her halükarda en ufak ayrıntıyı bile Ruslara aktarabilir. Dolayısıyla S-400’leri alıp almamamızın F-35 sırlarının aktarılmasıyla ilgisi yok.

Ya da diyelim ki Türkiye bu sırları Ruslara aktarmayacak ama Ruslar S-400’ler sayesinde biz farkında olmadan bunları öğrenecek. S-400’ler olmasa iki Rus GRU ajansı casusu Eskişehir’de ev kiralayıp, hassas cihazlarla S-400 bataryasının göreceği her şeyi görebilir. 

Dolayısıyla S-400’ün Türkiye’de olup olmamasıyla F-35 sırlarının bir alakası yok. Amerika suyumu bulandırıyorsun bahanesiyle bize darbe vurmaya çalışıyor. 

Dahası S-400 bize geldiğinde iki günde bir Amerikan hava istihbarat subayları bununla ilgili bilgi isteyecekler. Biz de buna mani olmayacağımızdan, açıp, analiz edip, tersine mühendislik yapıp bundan korunmanın yollarını daha iyi görecekler. 

Bu meydana laf atmaların, F-35 vermem demenin askeri istihbaratla, bilgiyle alakası yok. Konuşturdukları sözde uzman Amerikalı generaller de konuş dendiği için konuşuyor.

Mesele İsrail’e ve Japonya’ya verdiklerini Türkiye’ye vermeyip, parasını ödediğimiz, 15 senedir gelmesini beklediğimiz, havacılık geleceğimizi üzerine inşa ettiğimiz, parçalarını yaptığımız uçakları saklayıp, bizi tepki göstermeye itiyorlar. Hatta NATO’dan çıkmamızı başlatacak tahriklerle bizi yarının hedefi yapmaya çalışıyorlar.

Fakat bizim ihtiyacımız F-35 mi S-400 mü? 

F-35’ler çok ileri, kabul. Tek başına uçak olmanın ötesinde diğer F-35’lerle adeta sürü davranışı gösteriyor, her şeyi aynı anda birlikte yapıyor. Çok ileri sensör bütünleşimi var. Yapay zeka yazılımları var. Güzel. 

Ama bu uçaklar ve diğer beşinci nesil büyüğü F-22, 2030 yılına gelindiğinde NATO’nun uçaklarının sadece 5’te 1’ini oluşturacaklar. Diğerleri eski dördüncü nesil uçaklar olacak. Ruslar’ın o tarihteki hipersonik roketli PAK-FA uçakları bu 5’te 4’ü rahatça avlayabilecek. Çinliler de bu konuda aşağı kalır değilller. Ayrıca her iksinin de beşinci nesil uçakları çok daha ucuz.

Dahası Ruslar’ın S-400’ünün arkasından S-500’leri gelecek. Rus hava savunma sistemlerinden çıkan bir ucuz roket, kendinden on bin kat pahalı bir uçağı rahatça vurabiliyor. 

Yani NATO’nun ve ağası Amerika’nın savunma sahasında ne yapmaya çalıştığını kimse anlamış değil. Avrupa ülkeleri mırıldanmaya başladılar bile.

Ayrıca bizim hangisine daha çok ihtiyacımız var? Beşinci nesil pahalı ve denenmemiş uçaklara mı, yoksa sağlam hava savunma sistemlerine mi?

Biz Rusya’yı işgal etmeyeceğiz. Bizim rakiplerimiz etrafımızdaki Yunanistan ve İran. Yunanlıların eski hava gücü yok. İran’ın elindeki uçaklar 1970’lerden kalma. Bunlar bizim F-16’lara rakip değil. İsrail’le de savaş gündemimizde yok. Suudi Arabistan da çok uzakta, testere tarzı silahlarla iyiler. F-35’i biz ne yapacağız?

Bizdeki uçaklar terör yuvalarına yönelik ve arada bir de Ege’de buradayız demeye. Dolayısıyla F-16’lar hala işimizi görür. 

Fakat S-400’ler farklı. Onlar sadece bizi düşmanlara değil, dostlara karşı da korumaya yönelik. Yarın Amerika bizi NATO’dan atar ya da yarın Mike Pence başa gelip, çıkın gidin Hristiyan topraklarından diye delirirse? Amerika İran’ı halledip sıra bize gelirse, bizi dost ve müttefikimize karşı F-35 mi koruyacak? Onlar bir düğmeye basıldığında etkisiz kalacak. Bizi S-400 gibi hava savunma sistemleri koruyacak.

Ayrıca bunları güzelce incelesek, tersine mühendislikle kendimiz de yapabilir hale gelsek, bunları hepsi Batı’dan gelen tehditle titreyen dost ve kardeş Müslüman ülkelere satsak, fena mı olur?

Ayrıca F-35’ler için bu kadar para dökmeye değer mi? F-35 bir nevi Amerika’nın haraç toplama cihazı. Üzülecek tek şey bizim firmaların motor, kanat, monitör parça ihalelerini kaybetmesi olur. 

Onlara da belki Endonezya ve İran ile birlikte yapmaya imza attığımız, 53 ülkeye satacağımız 28 Şubat’ta yarım kalan D-8 model yeni uçaktan ihale verilir. 

İnşaAllah.

Cemil Ufuk BAKIRÇAY

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.