islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Aşımız etkisiz: Çin’in resmi ağızdan itirafı

Çin Hastalık Denetim Merkezleri Genel Müdürü Gao Fu, dün Güneybatı kenti Çengdu’daki Çinlilere yönelik bir konferansta, Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısının etkisiz olduğunu “yerli aşımız pek etkin değil” sözleriyle itiraf etti. Demeç özellikle Çin resmi haber ajansı Xinhua tarafından yayınlanması açısından önemli.

Aşımız etkisiz: Çin’in resmi ağızdan itirafı

Çin Hastalık Denetim Merkezleri Genel Müdürü Gao Fu dün Güneybatı kenti Çengdu’da yerel bir konferansta, Türkiye’de de kullanılan Sinovac aşısının etkisizliğini itiraf etti. Demeç resmi haber ajansı tarafından yayınlandı.

Mirat Haber Ajansı

Çin Hastalık Denetim Merkezleri Genel Müdürü Gao Fu, dün Güneybatı kenti Çengdu’daki Çinlilere yönelik bir konferansta, Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısının etkisiz olduğunu “yerli aşımız pek etkin değil” sözleriyle itiraf etti. Demeç özellikle Çin resmi haber ajansı Xinhua tarafından yayınlanması açısından önemli. Dünyada CDC kısaltmasıyla bilinen Çin Hastalık Denetim Merkezleri (İng. China Centers for Disease Control, Çin. 中国疾病预防控制中心) ülkedeki en önemli pandemi mücadele merkezi.

Sinovac,  Brezilya’da yürütülen incelemede %50.4 oranında etkili bulundu. Yani iki doz da yapılırsa yazı-tura atmakla aynı ihtimalde yararlı. Oysa Almanyalı Türk bilim adamı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği Biontech-Pfizer aşısı, farklı yerlerde yapılan araştırmalarda %95-97 oranlarında etkili bulundu.

Her iki aşının da diğerlerinin de gerçek yan etkileri ve bağışıklık süreleri ileride belli olacak. Aşılarda giderek artan oranda yan etkiler çıkıyor. Astra-Zeneca’nın kan pıhtılaşması sonucu kalp krizi ve inme yan etkisi saptandı. Sinovac’ta da yan etkilerle ilgili şikayetler artıyor. Gao Fu Aralık 2020’de yan etkilerin uzun süre aşının kullanımı olmadan tam olarak bilinemeyeceğini, garanti verilemeyeceğini ifade etmişti.

Çin Hastalık Denetim Merkezleri Genel Müdürlük Kampüsü. Üst kurum, ülkedeki bütün aşı denetiminin ve kararlarının merkezi olarak rol oynuyor

Ancak Çinli üst düzey bir yetkilinin itirafı, özellikle Çin Sinovac aşısına kendini teslim eden Türkiye için olumsuz. Aşı, ancak yüksek etki oranında ve toplumun her kesimi tarafından aynı zamanlarda yapılınca pandemiye yarar sağlamakta. Bunu da dünyada sadece İsrail’de oldu. Aksi halde gerek yan etkileri, gerekse insanlarda rahatlaması sonucu, Türkiye’deki gibi yarardan çok zarar getiriyor.

Genel Müdür Gao, Sinovac gibi geleneksel teknolojiden ziyade Biontech ve Moderna gibi yabancı mRNA (haberci RNA) aşılarını övdü ve bu teknolojiye yöneldiklerinin sinyalini verdi. Çin’de yabancı aşılar yasak.

Bugün Türkiye yeni açıklama yaptı

Bu arada bugün aşının etkinlik oranı, Türk yetkililer Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova tarafından Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen basın toplantısında yüzde 83,5 olarak ilan edildi.

ETİKETLER: SİNOVAC
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.