islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2692
EURO
34,8112
ALTIN
2.405,27
BIST
10.222,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

ATIKLARDAN YAKIT ÜRETME TEKNOLOJİSİ GELİŞTİRİLDİ!

ATIKLARDAN YAKIT ÜRETME TEKNOLOJİSİ GELİŞTİRİLDİ!
15 Ekim 2023 14:00
A+
A-

Boru şeklindeki bir piroliz reaktöründe organik atıklardan hidrojen ve hidrojen içeren karışımların üretim teknolojisi, uluslararası bir bilimsel ekibin parçası olarak Sibirya Federal Üniversitesi bilim adamları tarafından geliştirildi. Geliştirmenin yazarlarına göre, soğutucu ve hammaddeler arasındaki ısı alışverişini iyileştirerek üretim verimliliğini artırmak mümkündür. Sonuçlar Energies’de yayınlandı.

Araştırmacılar, küresel ısınma ve yenilenemeyen doğal kaynakların tükenmesi nedeniyle, endüstriyel atıkların işlenmesi ve geri dönüştürülmesine yönelik teknolojiler geliştirmenin, sürdürülebilir enerji gelişimi ve çevre güvenliğinin sağlanması açısından giderek daha önemli hale geldiğini söylüyor.

Atığı geri dönüştürmenin yollarından biri, organik ve birçok inorganik bileşiğin, yüksek sıcaklığın (piroliz) etkisi altında daha basit madde moleküllerine ayrıştırılmasıdır. Örneğin piroliz, hidrokarbonlardan hidrojen üretebilir.

Sibirya Federal Üniversitesi’ndeki bilim adamları, Rus ve Alman meslektaşlarıyla birlikte, piroliz reaktöründeki hidrojen ve hidrojen içeren karışımların üretiminin verimliliğinin, ısı taşıyıcısının hammaddelerle temas alanını artırarak artırılabileceğini model ve deneysel olarak kanıtladılar. Soğutucunun geçtiği kanalın iç yüzeyine yarım küre şeklinde çıkıntılar uygulanarak alan arttırıldı.

Araştırmanın önde gelen yazarlarından biri olan genç araştırmacı Oleg Kolenchukov, “Benzer bir etki günlük yaşamda çayı soğuturken de gözlemlenebilir. Çayı bir fincandan tabağa döktüğümüzde temas alanı artar ve daha yoğun ısı transferi meydana gelir” dedi.

Ona göre çıkıntıların kullanılması ısı transferini %11,5’e kadar artırmaya yardımcı oluyor, ısı transferini ise ortalama 2,23 kat artırıyor. Ayrıca çıkıntılar kanalın içinde girdap oluşumları oluşturarak soğutucu ve ham madde arasındaki ısı alışverişini daha da artırır. Bilim insanları, ısı transferini ve hidrolik direnci karşılaştırarak akış hızı ve çıkıntı yüksekliğinin optimum kombinasyonunu belirlediler.

Isı alışverişinin verimliliğinin arttırılması, elde edilen hidrojen içeren karışımların kalitesi ve üretilen hidrojen hacimleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, reaktörlerin boyutunun küçültülmesine yardımcı olur ve ikincil ayrışma reaksiyonlarını en aza indirir, böylece işlem sırasında oluşan kirletici maddelerin miktarı azalır. Araştırma, Rusya Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı’nın devlet emri altında Sibirya Federal Üniversitesi’nin biyoyakıt bileşimleri laboratuvarında gerçekleştirildi.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230919/nauka-1897012804.html

ETİKETLER: Manşet