islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5592
EURO
34,9748
ALTIN
2.448,66
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

BAE İsrail’le Resmi İlişkiler İçin ‘Filistin’i Kullanıyor’

BAE İsrail’le Resmi İlişkiler İçin ‘Filistin’i Kullanıyor’
25 Mayıs 2020 14:24
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Filistin sağlık bakanlığı açıklamasına göre, Filistin Hükümeti Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gönderilen yardımı almayı reddetti. Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında sağlık bakanı Mai Kayla, ülkesinin BAE tarafından kendi hükümetleriyle koordine etmeyi ihmal ettiği için tıbbi yardımı almayı reddettiğini söyledi. Filistin Hükümeti, Filistin’in egemen bir ülke olduğu düşünüldüğünde, BAE’nin önce onlarla koordine olması ve İsrail’in Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanından yardım göndermemesi gerektiğini belirtti.

Salı günü, Filistinlilere tıbbi yardım taşıyan bir BAE uçuşu, Abu Dabi’den ayrıldıktan sonra bir İsrail havaalanına indi ve BAE’nin İsrail ile resmi bağları olmamasına rağmen iki ülke arasındaki ilk toplu uçuşu işaretledi, adeta İsrail’i tanımış oldu. Devlete ait hava taşıyıcısı olan Etihad Havayolları uçuşu yapmıştı. İsrailli gazeteciler, “Abu Dabi’den İsrail aracılığıyla sevgiyle Filistinlilere,” başlıklı iki uçağın fotoğraflarını tweetledi. Filistin hükümeti, Filistinlilerin İsrail ile ilişkileri normalleştirmek isteyen bazı Arap ülkeleri için bir araç olmayı reddettiğini söyledi. Filistin halkına gönderilecek herhangi bir yardımın önce kendileriyle koordine edilmesi gerektiğini iddia ettiler.

Her ikisi de İsrail ile barış antlaşmaları imzalayan Ürdün ve Mısır’ın aksine, diğer Arap devletleri yıllardır Filistin topraklarını işgal eden İsrail ile bağlarını resmen reddediyor. Ancak son yıllarda BAE, Suudi Arabistan ve Umman gibi birçok Körfez ülkesi İsrail ile gizli ilişkiler geliştirdi. Ocak 2018’de Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail’in ve Ortadoğu’daki Arap ülkelerin 10 yıl önce hayal bile edilemeyecek bir uyumu olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.