islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4687
EURO
34,7835
ALTIN
2.442,74
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

BAE’de Bayraktar TB2 SİHA’nın Kopyası

BAE’de Bayraktar TB2 SİHA’nın Kopyası
18 Kasım 2021 14:10
A+
A-

Muharebe sahasında kendini kanıtlayan Bayraktar TB2, birçok ülkenin ilgisini çekiyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de yeni ürettiği SİHA’nın tasarım ve motorlarında, büyük oranda Bayraktar TB2’yi model aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Dubai Airshow kapsamında BAE’ye ait yeni kurulan birçok savunma şirketi ürünlerinin tanıtımını yapıyor. Oldukça genç firmalardan biri olan ve 2 yıl önce kurulan EDGE GROUP da BAE’nin savunma sanayi atılımının en büyük şirketlerinden birisi olarak öne çıkıyor.

EDGE GROUP, Dubai Airshow’daki etkinlikte Bayraktar TB2’ye oldukça benzeyen “Reach-S” ismi verilen taktik insansız hava aracının tanıtımını yaptı. Reach-S S/İHA, 4 adet MAM-L benzeri Desert Sting-16 lazer güdümlü bomba taşıyama kapasitesine sahip. Teknik özellikleri ise Bayraktar TB2’nin üretilen ilk örneklerine çok benziyor.

Motorları Aynı

SİHA’da Bayraktar TB-2 ile ortak olarak Rotax 912 motoru kullanılıyor. Bu motor sivil bir motor olduğu için ülkeler buna kolayca erişilebiliyor. Motor, İran da aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından S/İHA’larda kullanılıyor. Reach-S, mockup üstünde de görüldüğü üzere Wescam tarafından üretilen MX-10D elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemini kendinde barındırıyor.

S/İHA’nın birçok alt sisteminin yabancı olduğu tahminleri yürütülürken Bayraktar TB2 gibi düşük bir fiyata mal olup olmayacağı ise tartışılıyor. Savunma sanayisini daha yeni kuran bir ülke olan BAE’de özellikle LOS veribağı, elektro optik ve motor gibi kritik alt sistemlerin kısa zamanda üretilip üretilmeyeceği hakkında ise bir bilgi yok.

Desert Sting Mühimmat Ailesi, Türk Mühimmatlarıyla Aynı Konseptte

EDGE GROUP’a ait bir şirket olan Halcon tarafından üretilen Desert Sting mühimmat ailesiROKETSAN’ın MAM serisi ve TÜBİTAK SAGE’nin “KAYI” ve “BOZOK” mühimmatları ile aynı konsepte sahip.

Aile 10 kg’dan 45 kg’a kadar ağırlıklarda 4 adet üyeden oluşuyor. Her bit varyant harp başlığı ağırlığına göre Desert Sting 5, Desert Sting 8, Desert Sting 16 ve Desert Sting 25 şeklinde adlar verilmiş.

Her mühimmat yarı aktif lazer arayıcı başlığa veya GNSS/ANS güdüm seçenekleri ile geliyor. Herhangi bir itki sistemi olmayan mühimmatların menzili ise 16 km.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.