islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bakan Bilgin’den Asgari Ücret ve EYT Açıklaması

Bakan Bilgin’den Asgari Ücret ve EYT Açıklaması
6 Ekim 2022 10:00
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı canlı yayında asgari ücret ve EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücrette tarihsel nitelikte bir adım atıldığının altını çizen Bakan Bilgin, EYT’liler ile ilgili de tek tip bir düzenleme olacağını söyledi. Bakan Bilgin, “Bütün çalışanların gerçek verileri elimizde. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis’e sunacağız” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TRT Haber ekranlarında merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Bilgin, asgari ücret, EYT düzenlemesi ile ilgili de konuştu.

Geçen yıl aralık ayında yapılan asgari ücret düzenlemesinin tarihsel nitelikte bir adım olduğunu belirten Bakan Bilgin, “Sadece yüzde 50 oranında bir zam yapılmış olması değil, orada yapılan devrim diyebileceğimiz şey sadece asgari ücretlilerin değil, asgari ücret düzeyindeki tüm gelirlerin ücretlerinin vergi dışı bırakılmasıdır. Bu tarihsel bir şeydir. Ben öğrenciyken biz bunu slogan olarak söylerdik, bunu gerçekleştirme imkanı ortaya çıktı.” dedi.

Bakan Bilgin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın kabinedeki değerlendirmeleriyle birlikte bunları hayata geçirmemiz konusundaki kararlılığıyla bu sorunları çözmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ek gösterge konusunda 6 milyon kişiyi etkileyen bir düzenleme yapıldığını kaydeden Bakan Bilgin, EYT ile ilgili ise şunları söyledi:

“Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda, 1999’da Türkiye’de ‘reform’ denilen bir uygulama yapılmış. Ve o tarihten önce işe başlayanların emeklilik için gereli olan şartları değiştirilmiş. Prim gün sayıları, prim ödemeleri ve yaş emeklilik şartlarına eklenmiş.

Bizim emeklilik sistemimizdeki denge bozulmuş. Bunu etkileyen faktörlerden biri de nüfustaki yaşlanma. Biz burada EYT’lilerin sorunun çözümüne yönelik bir çalışma içindeyiz. Tek tip bir düzenleme olacak.

Bütün çalışanların gerçek verileri elimizde. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis’e sunacağımızı duyurduk. Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil.”

Türkiye’nin enflasyon sorununu büyüyerek çözeceğini belirten Bakan Bilgin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bunun dışında bir çözüm küçülerek çözmek olabilir. Uluslararası kurumlar bu yaklaşımın yanlış olduğunun altını çiziyorlar. Bu gibi ortamlarda finansal sermaye üretken sermayeden daha hızlı büyür.

Bu tüm dengelerin daha fazla bozulması demektir. Bu durumda milli gelir azalır ve sosyal refaha olumsuz etki yapar. Türkiye’nin ihracatının daha hızlı bir artması gerekiyor. Türkiye bunlarla uğraşıyor.

Türkiye’de istihdamın artması gerekiyor. Türkiye yaklaşık 1 milyon istihdam üretti bu sene. Türkiye bunu büyüyerek gerçekleştirdi. Büyümekten vazgeçersek ilk sorun işsizliğin artması olur. Tarihimizde ilk defa istihdam oranını 30 milyonun üstüne getirdik. Biz de buna bakanlık olarak destek veriyoruz.”

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.