islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3436
EURO
34,8296
ALTIN
2.387,45
BIST
10.227,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Bakan Çavuşoğlu’ndan Ukrayna Açıklaması!

Bakan Çavuşoğlu’ndan Ukrayna Açıklaması!
25 Şubat 2022 10:38
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’dan tahliyeler için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, kara yoluyla tahliye yapılması halinde Romanya, Polonya ve Moldova’nın vize, PCR testi ve aşı sertifikası istemeyeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ilişkin canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesine ilişkin Türkiye’nin tutumunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını kaydeden Çavuşoğlu, “Rusya, iki bölgeyi tanıdığını ilan edince de açıklamamızı yaptık. Bu uluslararası hukukun ihlalidir, bunu kabul etmemiz mümkün değil. Reddettiğimizi de söylemiştik.” diye konuştu.

Kınama ve açıklama yapmanın yeterli olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, durdurabilmek için çaba sarf etmek gerektiğini, Türkiye’nin olayların bu noktaya gelmemesi için çalıştığını anlattı.

Erdoğan’ın dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, kendisinin de Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’le görüştüğünü hatırlattı.

Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi’nin Rusya’nın konseydeki haklarını durduracak sekizinci maddeyi işletmek üzere bir karar alacağını da anımsatarak, “Biz bir taraftan ikili düzeyde bu temaslarımıza devam ediyoruz, diğer taraftan yine Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu savaşı durdurabilir miyiz diye gayret sarf etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“POLONYA, MOLDOVA VE ROMANYA TAHLİYE EDİLECEK TÜRKLERDEN VİZE VE PCR TESTİ İSTEMEYECEK” 
Ukrayna’daki vatandaşların durumunun da yakından takip edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Uluslararası toplantılarda da hem düşüncemizi söylüyoruz hem de buradaki çabalara Türkiye olarak katkı sağlıyoruz. Tabii her iki tarafta ilişkilerimiz de iyi olduğu için Türkiye’den beklentiler de çok. İki tarafla diyalog kurabilen nadir ülkelerden bir tanesiyiz ama biz de illa her şeyi biz çözeceğiz diye bir iddia içinde hiçbir zaman olmadık. Samimi gayret sarf ettik, bundan sonra da samimi gayretlerimizi devam ettireceğiz.” diye konuştu.

Vatandaşlara öncelikle güvenli yerlerde kalması çağrısını yapan Çavuşoğlu, “Biz vatandaşlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmaları başından beri yaptık. Hazırız ama şu anda hava sahası kapalı. Biz şubatın başından itibaren bu hazırlıkları yapmaya başladık. Yine yanılmıyorsam 14 Şubat’tı, özellikle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı tek tek arayarak bu bölgeyi terk etmelerinde istedik.” dedi.

Çavuşoğlu, uçuşlarda boş koltukların bulunduğunu, özellikle öğrencilerin son ana kadar beklemek istediğini belirterek, “Biz bu iş ciddiye bindikten sonra hava sahası açıksa havadan nasıl tahliye edeceğimizi THY’yle de konuştuk. Daha önce pandemi ve Afganistan’dan tahliyeler zamanında olduğu gibi THY’yle konuştuk, hazırlığımızı yaptık.” şeklinde konuştu.

“BATI OLARAK DA ALINACAK ÇOK DERSLER VAR” 
Ukraynalıların ihtiyaçları konusunda da Türkiye’nin dünyanın her yerinde mazlumların yardımına koşan bir ülke olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Ukraynalıları da asla yalnız bırakmayız. Tabii tüm uluslararası toplumun bu konuda duyarlı olması için de toplantılarda gerekeni söylüyoruz. Buradaki insanları çaresiz bırakmamak lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, ülkede soydaşların ve Kırım Tatarlarının bulunduğuna da vurgu yaparak, onlarla da temas kurulduğunu, arzu ettikleri takdirde onların da Türkiye’ye tahliye edilebileceğini söyledi.

Rusya’nın askeri müdahalesinin gidişatına ilişkin bir şey söylemek için erken olduğunu aktaran Çavuşoğlu, Ukrayna’ya ve orada yaşayan ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaşmasının önemine dikkati çekti.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.