islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
ALTIN
2.425,71
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Bakan Dönmezden İran’a Doğal Gazda Borcumuz Yok

Bakan Dönmezden İran’a Doğal Gazda Borcumuz Yok
26 Ocak 2022 10:28
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz kesintisinin Türkiye’nin İran’a borcu olduğunun iddia edilmesini yalanladı: İran’a kesinlikle bir borcumuz yok. 73 ilde geçmiş yıllarda olmayan tüketim söz konusu. Sanayi kesimini birkaç günlük kısıntıyla yöneterek, vatandaşa etkisini hissettirmemeye gayret ediyoruz.

İran 20 Ocak’tan itibaren teknik arızadan kaynaklı Türkiye’ye doğal gaz akışını 10 gün kesmesiyle birlikte gündeme pek çok yalan haberler dolaşmaya başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sürecin kısaltılması adına girişimlerin sürdüğünü belirtirken, 22-23 Ocak’ta sorunun çözümü adına, Bakanlıktan bir ekibin İran’a gönderildiğini söyledi. Türkiye’nin doğal gaz sisteminde olağan akışa uygun bir planlamanın söz konusu olduğunu aktaran Bakan Dönmez, “Kışa depolarımız dolu girdik ancak tüketimi de göz önünde bulundurmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Fatih Dönmez, kamuoyunda kesintinin borçtan kaynaklı olduğuna ilişkin söylentilere karşılık olarak ise, “İran’a kesinlikle bir borcumuz söz konusu değil. Karşı taraftan da böyle bir açıklama yapılmış değil” dedi.

73 İLDE REKOR TÜKETİM

Türkiye’de 81 ilin 73’ünde geçmiş yıllarda olmayan doğal gaz tüketimi gerçekleştiğini ve ısınma amaçlı evsel tüketimin yüzde 60 arttığını dile getiren Dönmez, şöyle konuştu: “Süreçten daha az etkilenecek sanayi kuruluşlarıyla yaptık bu planlamayı. Sanayi kesimini birkaç günlük kısıntıyla yöneterek, vatandaşa etkisini hissettirmemeye gayret ediyoruz. Sanayicilerin bir kısmı birkaç gün tam kapasite durup sonra çalışmak istedi. Fırın gibi yüksek enerji gerektiren süreçleri olan firmalar da var. Onlar için de asgari düzeyde gaz elektrik arzı yapmamız gerekiyordu. Her iki model de sanayicinin isteğine bağlı olarak ilerliyor.” şeklinde ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.