islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3901
EURO
34,7461
ALTIN
2.406,40
BIST
10.195,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

BAKANLIKTAN İDDİALARA FLAŞ YANIT!

BAKANLIKTAN İDDİALARA FLAŞ YANIT!
19 Ocak 2022 12:00
A+
A-

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın iddiasına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yanıt. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı hedef aldı ve “Bakanlığın yaptığı metrolar için son 3 yılda bütçemizden 28.4 milyon TL kesilmesi gerekirken, biz göreve geldiğimizde bir gecede yapılan değişiklikle 3 yılda bütçemizden 657 milyon TL kesinti yapıldı” iddiasına bulundu. Bu iddialar üzerine Bakanlık harekete geçerek Yavaş’ın iddialarına net yanıtlar verdi.

Hükümet, başkentin 23 km olan raylı sistemini 41.2 km çıkardı ama yine de Mansur Yavaş’a yaranamadı. Seçimden önce 58 kilometre metro sözü veren Yavaş, temel bile atmadı. Ulaştırma Bakanlığı metroya 10 yılda 10 milyar TL harcadı, yeni hatları teslim aşamasına getirdi. Yavaş, bakanlığın, anlaşma gereği, metro gelirlerinden yüzde 5 pay almasına itiraz etti.

BAKANLIKTAN İDDİALARA FLAŞ YANIT

CHP’li başkan Mansur Yavaş’ın öne sürdüğü iddialara Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri açıklamada bulundu. Açıklamaya göre yasa uyarınca kent için ulaşıma yönelik metro sistemlerini yapmak ve işletmek belediyelerin sorumluluğunda. Buna rağmen bakanlık Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait 4 metro hattının yapımını üstlendi. Kızılay- Çayyolu, Batıkent-Sincan, Keçiören-AKM ve AKM-GarKızılay hatları 23 km iken bakanlık 41.2 km ilave yaptı. Bakanlık bu projeleri tamamı için geçen 10 yılda 10 milyar TL harcadı.

Metro hatları Büyükşehir’e teslim edildikten sonra gelirin sadece yüzde 5 kesiliyor. Gelirin geriye kalan yüzde 95’i ise belediyede kalıyor. Yapımı devam eden 3.3 km’lik AKM-Gar-Kızılay hattı ise bittikten sonra teslim edilecek..

Böylece Bakanlık, başkentte 44.5 km katkı sağladı. Açıklamada ayrıca ‘Metro hatları belediyeye devir olmadan kesinti başlamaz. Belediye gelir elde etmeye başlayınca kesinti başlan. Metro bittiğinde gerçekleşen yapım tutarı ne ise bu maliyete bu tarihten faiz farkı vb. ek hususlar eklenmez. Genel bütçe kaynakları ile belediyelere destek veriliyor. Bunun dışındaki yorum ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır’ denildi.

ARAÇ SAYISI 4 KATINA ÇIKARILDI

Açıklamada şu bilgilere de yer verildi:

Ayrıca Macunköy’deki metro araçları depolama ve bakım merkezi revize edildi. Kapasite artırıldı. Çayyolu bölgesinde ilave yeni bir depolama ve bakım merkezi tesis edildi. Mevcut 108 adet araca ilave olarak 324 adet yeni nesil metro araç alındı.

MANSUR YAVAŞ, 3 SENEDE 1 METRELİK METRO HATTI YAPMADI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, seçimden önce ’58 kilometre metroyu planlıyoruz’ iddiasında bulundu ancak sadece 7.4 kilometrelik hattın proje ihalesini 2021 yılının başında gerçekleştirdi.

5 SENE İÇERİSİNDE 58 KİLOMETRE METRO HATTI 

Mansur Yavaş, 9 Ocak 2019’da ‘5 yıl içerisinde 58 kilometre metroyu planlıyoruz. Zaten Atapark projesi çok çabuk yapılabilecek proje. Her tarafta ağaçlandırmaya uygun yollar var. İnşallah en kısa zamanda başlayacağız’ iddiasında bulundu.

Yavaş, 11 Ocak 2021’de ise Mansur Yavaş, ‘Mamak’ı AŞTİ-Dikimevi arasındaki ANKARAY hattına bağlayacak raylı sistemler projemizde yeni bir adım atıyoruz. Yaklaşık 7,4 kilometre ve 8 istasyondan oluşan projemizin zemin etüt sondaj çalışmalarına başladık’ dedi.
5 yıl içerisinde 58 kilometre metro yapacağını iddia eden Mansur Yavaş, üç sene içinde sadece 7.4 kilometrelik metro hattın proje ihalesini yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.