islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Facebook Ve Instagram Kapanabilir!

Facebook Ve Instagram Kapanabilir!
8 Şubat 2022 10:22
A+
A-

Avrupa Birliği, bir ABD’li şirketle daha kafa kafaya geldi. Geçtiğimiz dönemde AB, Apple’dan Google’a kadar pek çok teknoloji devine kendi yasalarını kabul ettirebilmek için bazı diretmelerde bulunuyordu. Bu sefer de hedefine Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın yeni çatı şirketi Meta’yı almışa benziyor. Fakat şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, geri adım atmamakta ısrarcı.

FACEBOOK VE INSTAGRAM AVRUPA’DA KAPANABİLİR
Avrupa Birliği, geçtiğimiz dönemde bazı markalara yasalara ve kurallara uymadığı gerekçesiyle oldukça büyük meblağlarda para cezası kesmesiyle gündeme gelmişti. Bunun sebebiyse, teknoloji şirketlerinin var olmak istedikleri ülkelerin kurallarına uymaları gerekiyor. Aksi takdirde resmi olarak çekilmek zorunda kalıyorlar. Bu durumu şu anda Mark Zuckerberg’ün CEO’luğunu yaptığı Meta yaşıyor. Geçtiğimiz dönemde AB, Facebook ve Instagram’ın da arasında bulunduğu pek çok şirkete veri gizliliği konusunda oldukça kesin talimatlarda bulunmuştu.

Avrupa’nın bu anlamda asıl istediği şey, vatandaşlarının çevrim içi ortamda bulunan tüm verilerinin, AB sınırları içerisinde kalmasıydı. Dolayısıyla Meta’dan da yüz milyonlarca Avrupalı Facebook ve Instagram kullanıcısının kişisel verilerini ABD veya farklı ülkelerde bulunan veri bankaları yerine AB sınırları içerisinde tutmasını istedi.

Fakat Meta, ülkeler arasında kullanıcı verilerini işleme yeteneğinin hem halihazırdaki ve gelecekteki operasyonları hem de reklam hedefleme işleri için en üst seviyede öneme sahip olduğunu söylüyor. Dolayısıyla tüm verileri kendi çatısı altında uygun gördüğü şekilde kullanmak istiyor. Fakat AB yargısının kararı bunun tam aksini talep ediyor.

Türkiye’nin de arasında bulunduğu pek çok ülkede, Facebook ve Instagram üzerinden yapılan ticaret oldukça büyük bir pazara sahip. Hatta bir çok işletme, bu platformların kapanmasın durumunda kepenk indirmek zorunda kalabilir. Ayrıca, kendi siteleri üzerinden satış yapan pek çok şirket de bu mecralar üzerinden çeşitli reklamlar vererek kullanıcıları kendisine çekmeyi başarıyor.

AMACI AB’Yİ GERİ ADIM ATTIRMAK

Dolayısıyla Meta tarafından yapılan bu tehdit, yalnızca sosyalleşmek veya fotoğraf paylaşmak için bu platformları kullanan kişileri etkilemeyecek. Tabii pek çok kişi Zuckerberg’ün AB’yi geri adım attırmak için bu şekilde bir tutum sergilediğini söylüyor. Ancak sonucunu yakın zamanda göreceğiz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.