islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3698
EURO
34,9364
ALTIN
2.325,48
BIST
9.121,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bali katliamıyla bağlantılandırılan Ebu Bekir Beşir Endonezya’da serbest

Bali katliamıyla bağlantılandırılan Ebu Bekir Beşir Endonezya’da serbest
Mirat Haber Ajansı

Radikal Cemaa İslamiya (JI) grubunun 82 yaşındaki eski ruhani lideri Ebu Bekir Beşir, 15 yıllık hapis cezasının üçte ikisini çektikten sonra geçen hafta Endonezya’daki hapishaneden serbest bırakıldı. Beşir, destekçilerinin toplanmasını engellemek için Cuma günü, Java adasındaki Bogor’daki Gunung Sindur Hapishanesinden serbest bırakıldı. Dini lider, 2011 yılında Endonezya’nın Ace eyaletindeki savaşçılar için eğitim kamplarını desteklemekten mahkum edilmişti.

Ayrıca, 2002’de Bali adasında 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan bombalamaların ideolojik ilham kaynağı olduğu da düşünülüyor. İntihar bombacıları Kuta’da birkaç gece kulübüne saldırmış ve patlayıcılarla dolu bir minibüsü patlatmıştı. Pek çok kişi, silahlı cihad propagandasını yapan kişi olduğu için, hapis yıllarının Beşir’in ideolojik etkisini zayıflatıp azaltmadığını hâlâ merak ediyor. Beşir’in yıllarca hapisten çıkması için mücadele eden FPI partisi, geçen yılın sonunda 30 Aralık’ta resmen yasaklandı.

2019’da, Endonezya’nın cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Başkan Joko Widodo’nun ileri yaşı ve sağlık durumunun düşmesi nedeniyle Beşir’e insani gerekçelerle merhamet gösterme fikrini oynadığı bildirildi; bu, başkanın katı grupları hoş gördüğü yönündeki suçlamaları artıran bir öneri oldu. Beşir’in Pancasila olarak bilinen Endonezya devlet ideolojisine bağlılık yemini etmeyi reddettiği iddia edildiğinde bu merhamet planı iptal edildiği iddia edilmişti.

Yeniden önemli bir konuma gelebilir

Beşir, 15 yıllık cezasının 11 yılını çektikten sonra Cuma günü hapishaneden ayrıldı ve iyi halden dolayı 55 ay indirim aldı. Ceza, 2010 yılında tutuklanmasının ardından hapishanede geçirdiği yılı da içeriyor. Bazıları, Beşir’in öneminin artık maddi olmaktan çok sembolik olduğunu iddia ediyor. Serbest bırakılması ardından Endonezya devletinin zalim bir İslami düşmanı rejim olduğu görüşlerinden dolayı İslamcı muhalefetin güçlü bir sembolü haline gelebilir.

2008’de Bashir, Jemaah Islamiyah’dan ayrılmış Cemaat-ül-Ensar-üt-Tevhid (JAT) örgütünü kurdu. Beşir’in 2014’te 2019’da öldürülen DAEŞ grubunun eski lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’ye bağlılık sözü vermesinin ardından JAT’ın kendisi tekrar Cemaat-ül-Ensar-üd-Devlet (JAD) ve Cemaat-ül-Ensar-üş-Şeriat (JAS) olarak bölündü. Çarşamba günü, Endonezya’nın terörle mücadele birimi Densus 88, Güney Sulavesi’nin Makassar kentinde 22 şüpheli JAD üyesinin saklandığı yere baskın düzenledi ve tutuklamaya direnen iki kişiyi öldürdü. Öldürülen şüphelilerin, 2019 yılında Filipinler’de Colo’da 20 kişinin öldüğü iki kilise bombalamasına karıştığı düşünülmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.