islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Baraj Gerilimi: Etiyopya Sudan Sınırını İşgal Ediyor

Baraj Gerilimi: Etiyopya Sudan Sınırını İşgal Ediyor
30 Nisan 2020 15:29
A+
A-

Sudan’da darbeyle başa gelen Egemenlik Konseyi Başkanlığı, Etiyopya silahlı kuvvetlerinin ve milislerin ülkesinin sınırının büyük bir bölümünü ele geçirdiğini açıkladı. Korgeneral Abdülfettah El-Burhan’ın duyurusu, Sudanlı yetkililer tarafından Sudan’ın doğusundaki Gedaref vilayetindeki tarımsal arazilerin Etiyopya tarafından işgali konusunda açıklamalarının kabulü oldu. Etiyopya milislerinin son zamanlarda yaptığı sınır ötesi saldırıda Sudanlı bir askerin öldüğü ve diğer iki kişinin de yaralandığı doğrulandı. Sudan Müslüman bir Arap ülkesiyken Etiyopya Hristiyan çoğunluklu.

Bu ayın başlarında Sudan Ordu Genelkurmay Başkanı, İstihbarat Teşkilatı Direktörü ve diğer üst düzey ordu subayları, Etiyopya sınırında bulunan Sudan silahlı kuvvetleri 2. Piyade Tümenini denetlediler ve burada ordunun Sudan vatandaşlarını ve topraklarını korumak için tamamen hazır olduğunu ve silahlı kuvvetlerin görevlerinde asla başarısız olmayacağını vurguladılar. Etiyopya nüfusu Sudan’ın yaklaşık dört katı büyüklükte.

Daha önce Mısır, Etiyopya ve Sudan, Nil üzerinde Etiyopya’nın inşa ettiği baraj konusunda ilerleyen gerilimle ilgili Washington’da ikinci kez bir araya gelecekken bu Etiyopya tarafından görüşmelerin iptaliyle gerçekleşmedi. Mısır’da bunun üzerine kendisini çok zora sokacak barajın yapılmasının engellenmesi için gerekirse askeri yolun izleneceği dile getirilmeye başlandı. Sudan ise iki taraf arasında denge izlemeye ve barajdan elde edilecek elektrikten pay alabilmek için Etiyopya’ya baskı yapmaya çalışıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.