islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Sosyal Medyanın Zararları

Sosyal Medyanın Zararları

Bizlere fayda sağlayacakları emredip zarar verecekleri haram kılan Yüce Mevla’mıza hamd ederim. Karanlık geceler gibi buhranlar bizleri bunaltmadan güzel ameller yapmaya bizleri yönlendiren Aziz Peygamberimiz, biricik hayat önderimiz Hz. Muhammed’e salât ve selam ederim.

Üç gün sürecek bu yazı dizimizde “Sosyal Medyanın Zararları” üzerinde duracağız.

Sosyal medya ile alakalı yaptığımız ilk sohbetimizde Sosyal Medya ile alakalı bazı gerekli bilgileri vermiş ve sosyal medya ile sağlanabilecek faydalara değinmiştik. Bu sohbetimizde sosyal medyanın zararlarına dikkatlerinizi çekmeye çalışacağız.

 Güzel kardeşlerim, bereketlenebilmek için sosyal medya hayatımıza da uygulayabileceğimiz bir hadisle konumuza girmek istiyorum. Aziz Peygamberimiz şöyle buyururlar:

“Nerede olursan ol, (ister fabrikada, ister laboratuvarda, ister sınıfta ve ister sosyal medya kullanımında ol.) Allah’ın emirleri ve yasaklarına aykırılıktan korun. Herhangi bir yerde (ve de sosyal medya da) bir günah işlediğin/bir hata ettiğinde hemen ardından o günahın/hatanın cinsinden hayırlı bir amel yap. Hayırlı bir amel yap ki günahını/ hatanı gidersin. İnsanlarla olan ilişkilerini de güzel ahlâk esaslarına göre düzenle.”

Bu hadisle amel etmeye bizleri muvaffak kılmasını Rabbimizden dileyerek mevzumuza girelim.

Facebook, Youtube, İnstagram, Periscope, Twitter ve benzerlerinden oluşan sosyal medya aslında bizler için nimettir. Bilgili, bilinçli insanlar tarafından kullanıldığında, faydaları zararlarına galip geldiğinde sosyal medya hiç şüphesiz nimettir, üstelik büyük bir nimettir. Genelde gençlerimiz gibi İslâmi bilgi ve bilinçten yoksun olanlarımız için sosyal medya zararlı olabilmektedir. İnsanlarımız uyarılmadıklarında ise zararları büyümektedir.

Sosyal Medyanın Faydaları

Sosyal medyanın zararlarını açıklamaya başlamadan önce sosyal medyanın faydalarına kısaca değinelim.

Sosyal medya bizleri pek çok bilgi, belge ve habere kısa zamanda ulaştırabiliyor. Dünya ve İslâm dünyasını takip ettirebiliyor. Mazlumları ve zalimleri tanıtabiliyor. Sosyal medyada meşru reklamlar yapılabiliyor ve ticari imkânlar sağlanabiliyor. Faydalı belgeseller yaygınlaştırılabiliyor.

Biliyorsunuz, yüce dinimizin, olgun aklın ve ilmin/bilimin verilerine çağırma gibi son derece önemli bir görevimiz var. Sosyal medya bu İslâmi görevimizi yapma imkânı sağlayabiliyor. Ve de sosyal medya bize kalbi cihadla büyük bir ahiret yatırımı yaptırtabiliyor. Kısaca değindiğimiz bu faydalarından sonra sosyal medyanın zararlarına bu zararları açıklamaya başlayalım.

Sosyal Medyanın Zararları

Herhangi bir araştırma yaptığınızda sosyal medyanın zararları hakkında şu bilgileri alabiliyorsunuz:

Sosyal medya bağımlılık yapıyor, yalnızlaştırıyor, kişisel bozukluklara varan fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Kişiyi daha bir saldırganlığa veya yalakalığa yöneltebiliyor. Bunlar herkesin bildiği zararlardır. Gayri Müslime de Müslümana da şamildir de. Ama İslâm zaviyesinden baktığınızda sosyal medyanın zararları bu sayılanlardan ibaret olmayıp daha bir geniş yer tutmaktadır. Bir diğer anlatımla zararlar hem dünyevidir hem ahiret hayatımızla alakalıdır.

Sosyal medya bilgi ve bilinç yoksunlarımızı şüpheye düşürerek imanımıza zarar verebilmektedir.

Sosyal medya izlenmesi dinimizce sakıncalı pornografi ve haram nitelikli yazışmalarla cinsel ahlâkımızı çökertebilmektedir.

Sosyal medya suizan, gıybet, iftira ve aşağılama gibi insan onuruna saldırı nitelikli haramlara bizleri düşürebilmektedir.

Sosyal medya doğruluğu kanıtlanmamış haberleri bizlere onaylatabilmektedir.

Sosyal medya yalakalığa da düşürebilmektedir.

Sosyal medya en değerli varlığımız olan zamanın israfına da neden olabilmektedir. Bir de kafamızı ve kalbimizi bilgi kirliliğine uğratmakta, faydasız bilgiler hafızamıza yüklemektedir.

Kötülükleri, haramları örneklendirmesi, doğallaştırıp meşrulaştırması da sosyal medyanın zararları cümlesindendir. Bir diğer zararı da gösteriş budalası kılmasıdır.

Sosyal medya daha da önemlisi aleyhimize kul hakları oluşturarak ahiretimize zarar vermektedir.

Sosyal medyanın değinilen zararlarına tek tek ama kısaca değinmeye çalışalım.

Ali Rıza DEMİRCAN

Devam edecek

ETİKETLER: Twitter, Youtube
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.