islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3373
EURO
35,1762
ALTIN
2.240,74
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Batı Uygarlığı ve Doğu: İnsanlığın Geleceği

Batı Uygarlığı ve Doğu: İnsanlığın Geleceği
8 Aralık 2022 09:00
A+
A-

Ünlü Amerikalı düşünür Francis Fukuyama, Batı liberalizmini dünyadaki tüm insani sistemlerin varacağı zorunlu son olarak gördüğünde yanılıyordu. Batı liberalizminin bugün içinde bulunduğu çetin ikilemlerin herkes farkındadır. Amerikalı düşünür Patrick J. Buchanan “Batı’nın Ölümü” adlı kitabında şöyle diyor: “Batı medeniyeti iki nedenden dolayı kaçınılmaz bir çöküştedir. Birincisi, genel olarak Batı’da, özel olarak ise ABD’de aile kurumu içindeki eğitim değerlerinin yozlaşması ve çöküşü nedeniyle ahlaki ölümdür. İkincisi ise çoğu Batı toplumunda ahlaki değerlerin ölümü ve dini değerlerin gerilemesinin doğal bir sonucu olarak biyolojik veya demografik ölümdür.

Batı medeniyetiyle ilgilenen bazı düşünürler, Batılı tarihçiler ve yazarlar tarafından medeniyetlerine yönelik olarak yapılan uyarıların içeriğinin, onun tarihteki istisnai gücünü ıskalamaktadır. Onlara göre Batı, güçlü bağışıklığa sahip istisnai bir medeniyettir ve onu tamamen çöküşten veya tamamen düşmekten caydıran entegre bileşenlere sahiptir.

Öte yandan Batı’da bu teoriye inanmayan sesler buluyor ve Batı medeniyetinin tarihteki hiçbir insan medeniyetinden farklı olmadığını, İbn Haldun’un ünlü teorisinde dediği gibi yükseliş döngüsünü tamamladığını ve şimdi aşağı doğru düşüşe geçtiğini teyit ediyor.

Bu bağlamda yazar Hatim Abdel Monam şöyle diyor: “Batı’nın ölümü an meselesi, çünkü hastalık tehlikeli ve büyüyor. Sadece kürtajlar yüzünden Avrupa nüfusu son yüz yılda önemli ölçüde azaldı. Araştırmalar ABD’deki gayri meşru çocukların yüzdesinin arttığını doğruluyor”.

Nihayet Batı medeniyetinin itibarlı üniversiteleri, insanlığın hizmetine sunduğu çalışma ve araştırmaları dışında dünyaya vereceği bir şeyi kalmamıştır.  Geçmişte övündüğü demokrasisi ise aşırı sağ partilerini de beraberinde getiriyor. Medyanın kadınları ve insan haklarını öne çıkarması günümüz dünyasında artık bir işe yaramıyor. Çin gibi Batı medeniyetinden uzak bir ülke, dünyanın ön saflarında ABD’ye rakip olmak için istikrarlı bir şekilde ilerliyor.

 

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.alroeya.com

 

ETİKETLER: Manşet