islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5196
EURO
34,9158
ALTIN
2.433,83
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

BATI’DA CENAZELERİ YAKMA VE SUDA ERİTME VAHŞETİ

BATI’DA CENAZELERİ YAKMA VE SUDA ERİTME VAHŞETİ
10 Temmuz 2023 10:40
A+
A-

EURONEWS TÜRKÇE’nin Haberi Şöyle;

İngiltere’nin en büyük cenaze hizmetleri sağlayıcısı, bu yıl resomasyon olarak da bilinen suda ölü beden eritme hizmeti sunmaya başlayacağını açıkladı. Peki bu uygulama nedir ve niçin çevre dostu olarak görülüyor?

Avrupa’da bir insan hayatını kaybettiğinde toprağa gömülme ve ateşte yakılma gibi iki defin seçeneği sunuluyor. Fakat şimdi daha sürdürülebilir yeni yöntemler araştırılıyor.

Aquamation, rezomasyon ya da alkali hidroliz yöntemi olarak da bilinen suda cenaze eritme işleminde bedeni yalnızca kemiklerin kalacağı şekilde eritmek için su kullanılıyor.

Bu işlemde ölü beden su ve alkali bir çözeltiyle dolu çelik bir kaba yerleştiriliyor. Beden daha sonra ısıtılarak kimyasal bileşenlerine ayrıştırılıyor.

Yaklaşık üç ila dört saat sonra bedenden geriye sadece kemikler kalıyor ve bunlar beyaz bir toz haline getirilerek bir kaba konularak ailesine veriliyor.

İngiltere’nin en büyük cenaze hizmetleri sağlayıcısı Co-op Funeralcare, bu yıl içinde bu uygulamayı başlatacağını duyurdu.

İSLAM’DA  CENAZE  İLE İLGİLİ BAZI  BİLGİLER

Asıl amacımız İslam’ı öğrenip öğretmek olduğu için bazı doğru bilgiler verelim:

İnsan, Rabbimiz tarafından en güzel kıvamda yaratılmış ve ebediliğe erdirilmiş mükellef varlıktır.

İnsan için konulmuş hayat düzeni olan İslâm, insanın dirisini yücelttiği gibi ölüsünü de değerlendirir, öldüğünde yıkanılmasını, kefenlenip kokulandırmasını ve üzerinde cenaze namazı kılınarak dualarla ebedi yolculuğuna çıkarılmasını ve cesedinin toprağa gömülmesini emreder.

CENAZE NAMAZI İSLAM KARDEŞLİĞİ HAKLARINDANDIR

Cenaze namazı Peygamberimizin açıklamasına göre müminlerin birbirlerinin üzerindeki haklarından biridir.

CENAZE NAMAZINDA UHUD DAĞI KADAR SEVAP VARDIR

Cenaze namazı, abdest alma, gereğince örtünme ve kıbleye yönelme gibi gerekli şartlara uyularak, erkekler, kadınlar ve çocuklar tarafından kılınabilir bir namazdır. Peygamberimizin açıklamasına göre, kılanlar için bir öğüt ve Uhud Dağı kadar sevap kazanma vesilesidir.

CENAZE NAMAZI ÖLÜYE DUADIR

Cenaze namazı, kılanlar için ölümü hatırlama ve sevab kazanma vesilesi olduğu gibi, cenaze namazı kılınanlar için de bir duadır. Bağışlanma sebebidir. Cenaze namazını kılan müminler tarafından içten duygularla hayırla yad edilmesi halinde ise kişinin Cennet’e yolcu edildiğinin bir müjdesidir.

CENAZE NAMAZI TOPLUCA KILINABİLİR

Cenaze namazı cemaat halinde kılındığı gibi tek tek olarak da kılınabilir. Peygamberimizin cenaze namazı erkekler, kadınlar ve çocuklar tarafından küçük saflar halinde imamsız olarak kılınmıştır.

Bir anda birden fazla cenazenin bulunması halinde sıra ile önce erkeklerin, sonra kadınların, daha sonra da çocukların cenaze namazı ayrı ayrı kılınabildiği gibi bütün cenazeler bir arada bir defada toplu olarak da kılınabilir.

KÂFİRLERİN CENAZESİ İÇİN DE AYAĞA KALKILABİLİR

Peygamberimizin açıklamalarına göre can taşıdıkları, ölüm büyük bir olay olduğu ve aslında canı alan Allah’a tazim olacağı için Müslüman olsun veya olmasın bütün cenazeler için ayağa kalkılabilir. Değinildiği üzere cenaze için ayağa kalkma Peygamberimizin sünnetindendir.

Abdullah îbn-ü Ömer (r.a.) şöyle anlatıyor.

Bir sahabi Allah’ın Resûlü’ne sordu:

– Ya Resûlallah! Bazan yanımızdan kâfirlerin cenazeleri geçiyor. Onların cenazeleri için ayağa kalkalım mı?

–  Evet, kâfirlerin cenazeleri için de kalkınız. Çünkü siz onların ölüleri için ayağa kalkmış olmuyorsunuz. Siz canları alan Allah’ı yüceltmek için ayağa kalkıyorsunuz.

Konuyu bir ayetle bir ayetle özetleyelim:

“Sizi o yerin toprağından yarattık ve sonunda öldürüp yine oraya döndüreceğiz ve en sonunda, sizi bir kez daha diriltip yine oradan çıkaracağız.” (TAHA 20/58)

( Rahim de, sperm de ve  yumurta da topraktandır. Ceset yakılsa da eritilse de dönüş toprağadır)

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.