islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5385
EURO
34,8782
ALTIN
2.431,80
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Berlin Zirvesi: Ne Sonuç Verdi?

Berlin Zirvesi: Ne Sonuç Verdi?

Mirat Haber Ajansı

Berlin’de Pazar günü düzenlenen zirvenin neler getirdiği konusu tam olarak açıklığa kauşmadı. Analistler, dünya güçlerinin ateşkesi sona erdirme sözü verdikçe, kanın sona erdirilmesi için iyi niyetin yeterli olduğundan şüphe ediyorlar. Berlin’de Dünya liderleri, Libya’daki “savaşan grupları” ve destekçilerini bir araya getiren zirvede, yabancı müdahaleyi sona erdirme ve “kalıcı ateşkes” için çalışma sözü verdi.

Berlin zirvesinin 55 maddesinden en önemlileri olan Silah Ambargosu, yabancı güçlerin de müdahalesini engellemekte, Libya’ya müdahale etmemesini istemekte, bütün taraflara silah ambargosu konarak savaiın sona erdirileceğini iddia etmekte ve durumun gözlemi için bir BM gözlem komitesi kurulmasından bahsetmekte.

Ancak bunlar özellikle Türkiye ve onun desteklediği Milli Mutabakat Hükümeti’ne karşı olumsuzluklar içermekte. Öncelikle Mısır’a sınırı olan ve Cezayir, Niijer, Çad, Sudan sınırlarından da silah temin edebilecek olan Hafter güçleri bu ambargodan etkilenmeyecek. Ancak meşru hükümetin silah temini imkansızlaşacak. İkincisi Türkiye’nin varlığı ve desteği istendiği zaman ambargoyu deliyor olarak ilan edilerek Türkiye’yi uluslararası hukuka aykırı duruma düşürebilecek.

Diğer yandan anlaşma maddelerinin iki tarafa eşit şekilde muamelesi ve onları “savaşan taraflar” olarak nitelemesi ülkenin nüfus çoğunluğunu ve başkentini elde tutan ve uluslararası meşruiyeti tanınmış yasal hükümetle isyancıları aynı kefeye koymakta.

Berlin’deki toplantıya Türkiye, Rusya, BAE, Mısır, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kongo, Cezayir, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler temsilcileri, Trablus merkezli uluslararası kabul görmüş Ulusal Anlaşma Hükümeti’ne liderlik eden Faiz el-Sarrac ve rakibi olan darbeci komutanın temsilcileri katıldı. Hafter masaya oturmadı ancak konferans mekanında bulundu.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.