islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3775
EURO
34,7710
ALTIN
2.440,67
BIST
9.996,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Bilim Adamları Koronavirüsün Bıraktığı Bir Hasarı Daha Keşfetti

Bilim Adamları Koronavirüsün Bıraktığı Bir Hasarı Daha Keşfetti
28 Aralık 2021 17:08
A+
A-

Koronavirüsün vücutta neden olduğu hasarlara bir yenisi daha eklendi. ABD’de Monterifore Tıp Merkezi’nde yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre koronavirüs hastalarının bacaklarındaki kan akışı yavaşlıyor.

Koronavirüs hastaları üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar sonrasında ortaya çıkan yeni sonuç şaşkınlık meydana getirdi. Koronavirüs dendiği zaman herkesin aklına akciğerde neden olduğu hasar gelir. Ancak bu araştırma koronavirüs hastalarının bacaklarındaki kan akışının yavaşladığını kanıtladı.

Uzun zamandır dünya gündemini meşgul eden koronavirüsün insanlarda sebep olduğu yeni etkiler ortaya çıkmaya devam ediyor. ABD’de yapılan son çalışmada, korona hastalarının bacaklarındaki kan akışının önemli oranda azaldığının tespiti yapıldı.

FARKLI KİŞİLER İNCELENDİ

Radiology bülteninde yayımlanan bir çalışmaya göre koronavirüs ve bacaklardaki atardamarlarda sağlığı tehdit eden kan pıhtıları arasında ilişkiye rastlandı. Araştırmacılar bacaklara yetersiz kan gittiği belirtileri taşıyan koronavirüs hastalarında, aynı durumdan şikayetçi olan fakat enfekte olmamış kişilere göre daha büyük pıhtılar olabildiğini ve bu kişilerin uzuv kaybı ile ölüm tehlikesinin daha yüksek olduğunu ifade etti.

BACAKTAKİ KAN AKIŞI AZALIYOR

Koronavirüsün akciğer atardamarlarındaki kan pıhtılarıyla ilgisi iyi biliniyor. Ancak virüsün bacak atardamar tıkanıklığıyla olan ilişkisiyle ilgili bu kadar çok şey bilinmiyordu. Söz konusu durum, alt uzuvlardaki atardamarlara yönelik oksijenli kan akışına engel oluşturan kan pıhtılarıyla belli oluyor.

BACAKTA AĞRI VE RENK BOZULMASI ŞİKAYETLERİ

ABD’nin New York şehrinde koronavirüs salgınının zirve yaptığı vakitlerde şehrin Monterifore Tıp Merkezi’nde görev yapan radyologlar, CT anjiyografi muayenelerinde alt uzuv atardamarındaki kan pıhtılaşmaları pozitif çıkan hasta sayısının arttığını gözleminde bulundular. Hastalar, hastaneye bacaklarında soğukluk, ağrı ve renk bozulması şikayeti ile gitti. Sıklıkla bacaklardaki kansızlığa işaret eden bu belirtiler, alt uzuvlara giden kan akışının kısıtlandığı ve beraberinde solunum sıkıntısı, öksürük, ateş ile zihinsel hal değişikliğinin yaşandığı bir durumu anlatıyor.

ARAŞTIRMA YAPILDI

Görülen bu endişe verici gidişat, araştırmacıların koronavirüs ile bacak atardamarındaki kan pıhtılaşması arasındaki muhtemel bir bağlantıyı daha yakından incelemeye yöneltti.

KORONAVİRÜS HASTALARINDA DAHA YAYGIN GÖRÜLÜYOR

Alt uzuv CT anjiyografisi çekilen bütün koronavirüs enfeksiyonlu hastaların bacağında en az bir pıhtıya rastlandı. Kontrol grubunda ise bu oran sadece yüzde 69 oldu. Koronavirüs hastalarındaki bu pıhtıların boyutu kontrol grubundakilerle karşılaştırılınca önemli oranda daha büyük olmanın yanı sıra, bacaktaki atardamarın daha üst kısmına daha yüksek bir sıklıkta etkide bulunuyor. Ölüm veya uzuv ampütasyonu da koronavirüs hastalarında daha yaygın görülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.