islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5545
EURO
34,8981
ALTIN
2.430,63
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz açıkladı!

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz açıkladı!
24 Aralık 2021 10:17
A+
A-

Derinlemesi yapılan çalışmalar sonucu yerli aşı Turkovac’ın etkililik ve güvenliğinin kanıtlandığını ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Turkovac’ın ülkemizde uygulanan diğer inaktif aşı olan Sinovac’a göre daha etkin olduğu ortaya koyuldu” diye konuştu. Milli koronavirüs aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayı aldı ve seri üretimine başlandı. Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli öncülüğünde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen TURKOVAC’ın gelecek hafta itibari ile de yaygın kullanımına başlanacak.

TURKOVAC’ın tıpkı Sinovac gibi inaktive virüs aşısı olduğunu ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Şu anda elimizdeki veriler TURKOVAC aşısının güvenlik ve etkililik yönünden oldukça etkin olduğunu hatta ülkemizde uygulanan diğer inaktive aşı Sinovac’a göre daha etkin olduğunu ortaya koymuş durumda.

Özellikle bizim aşılardan beklentimiz ağır hastalığı ve ölümü önlemesi. Bu yönüyle de TURKOVAC olmuş grupta ağır hastalık ve ölüm vakasıyla da karşılaşılmaması oldukça sevindirici bir gelişme” dedi.

“YAPILACAK ÇALIŞMALARDAN SONRA ÇOCUKLARDA DA UYGULANABİLİR”

Yapılacak klinik çalışmalar sonucu yerli aşının çocuklara da uygulanıp uygulanamayacağının tespit edileceğine dikkat çeken Kayıpmaz, “Şu anda uygulanan acil kullanım onayı 18 yaş ve üstü bireylerin katıldığı klinik çalışmaların neticesinde elde edildi. Ama bununla ilgili 12-18 yaş arasının veya 5-11 yaş arasının dâhil edildiği çalışmalar yapılıp ona dair veriler elde edildiğinde bu sorunun yanıtını verebiliriz. Bu çalışma Dünya Sağlık Örgütü’nün tanıdığı çalışmalardan biriydi. DSÖ tarafından da acil kullanım onayı aldığında yurtdışına çıkarken eğer varılacak ülke inaktif aşıyı ve bizim TURKOVAC aşımızı kabul ediyorsa bu anlamda bir sorun olmayacak. Bu ilerleyen günlerde gündeme gelecek konu başlıklarından biri” dedi.

KARMA AŞI UYGULAMALARINDA SONUÇ BAŞARILI

Karma aşı uygulamalarının şu anda başarılı sonuç verdiğini ifade eden Kayıpmaz, şunları söyledi: “Şu ana kadar hiç aşı olmamış ve yerli aşıyı bekleyen bir kesim vardı onlar için primer aşılama şeklinde uygulanabilecek bir aşı.Ama sadece bu değil, 2 doz Sinovac olmuş kişilere 3’üncü doz hatırlatma aşısı şeklinde de uygulanabilir. Bunun dışında şu anda çalışmaları başlayacak olan 2 doz mRNA aşısının ardından hatırlatma dozu olarak TURKOVAC uygulanabilir mi sorusuna cevap vermek amacıyla da yakın zamanda bir klinik çalışma yapılacak. Burada da primer aşılamada da konumlandırılabilir.”

KLİNİK ÇALIŞMALARDA 2 DOZ UYGULANDI

Şu ana kadarki klinik çalışmalarda yerli aşı TURKOVAC’ın 2 doz uygulandığını söyleyen Kayıpmaz, şöyle devam etti: “Ama bunun dışında inaktif aşılarda 0-1-4 programının uygulanması da gündeme gelebilir. İlk aşının yapıldığı zaman 0’ıncı doz, 1’inci ayda yapılacak 2’inci doz ve 3 ay kadar geçtikten sonra 4’üncü ay doz uygulanması gibi bir çalışma ilerleyen dönemlerde gündeme gelebilir.

Ama şu ana kadarki çalışmalar ilk iki dozun uygulandığı çalışmalardı. Bir de tabi hatırlatma dozu olarak uygulanmış bir çalışma vardı. O çalışma Sinovac aşısına göre daha etkin bir biçimde Turkovac’ın da hatırlatma dozunda 4 kat kadar bir etkinliğe sahip olduğunu ortaya koydu.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.