islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Binlerce kişi Kuzey Makedonya’da tutuklu görevlilerin yeniden yargılanmasını talep ediyor

Binlerce kişi Kuzey Makedonya’da tutuklu görevlilerin yeniden yargılanmasını talep ediyor
26 Nisan 2021 13:16
A+
A-

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te binlerce muhalefet destekçisi, 2017’de bir parlamento istilasında rolleri nedeniyle hüküm giyen bir düzineden fazla eski muhafazakar hükümet yetkilisinin geri çağırma ve özgürlük taleplerini protesto etti.

Mirat Haber Ajansı

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te binlerce muhalefet destekçisi, 2017’de bir parlamento istilasında rolleri nedeniyle hüküm giyen bir düzineden fazla eski muhafazakar hükümet yetkilisinin geri çağırma ve özgürlük taleplerini protesto etti. Dün ki protesto, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve aileleri tarafından düzenlendi ana muhafazakar muhalefet VMRO-DPMNE partisi tarafından mahkum edilen ve desteklenenler. Protestocular vatansever şarkılar söylediler ve ülkenin Yüksek Mahkemesinin siyasi olarak uydurma olduğunu iddia ederek davayı iptal etmesini talep ettiler. Ardından, sol kabinenin istifasını ve erken seçim talebinde bulunmak için hükümet dairelerinden parlamento binasına barışçıl bir şekilde yürüdüler.

İktidardaki Sosyal Demokratlar, muhalefet partisinin suç ve suçluların savunulmasından yana olduğunu söyleyerek protestoyu eleştirdiler. 2019’da bir ceza mahkemesi, ülkenin 1991’de eski Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana en büyük davalardan birinde eski İçişleri Bakanı Mitko Cavkov da dahil olmak üzere 16 kişiyi yedi ila 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Beş kişi de benzer suçlardan yedi ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılırken, tanınmış opera sanatçısı Igor Durlovski bir sanık beraat etti. Temyiz mahkemesi çoğu cezayı daha sonra biraz azalttı. Nisan 2017’de öfkeli bir kalabalık parlamentoya baskın yaparak siyasi bir krizin ortasında yeni bir başkanın seçilmesini engellemeye çalıştığında, milletvekilleri ve gazeteciler de dahil olmak üzere 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

ETİKETLER: Kuzey Makedonya