islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4976
EURO
34,7684
ALTIN
2.488,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Mali’nin kuzeyindeki saldırıda üç BM barış gücü yaralandı

Mali’nin kuzeyindeki saldırıda üç BM barış gücü yaralandı
26 Nisan 2021 12:47
A+
A-

BM ve yerel yetkililer, Mali’nin kuzeyindeki bir askeri üsse düzenlenen roket saldırısında üç Birleşmiş Milletler barış gücünün ağır şekilde yaralandığını açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

BM ve yerel yetkililer, Mali’nin kuzeyindeki bir askeri üsse düzenlenen roket saldırısında üç Birleşmiş Milletler barış gücünün ağır şekilde yaralandığını açıkladı. Batı Afrika ülkesindeki (MINUSMA) BM barışı koruma misyonunun sözcüsü Olivier Salgado, dünki saldırının Tessalit’teki bir üste düzenlendiğini belirtti. Üssünde Malili askerler, BM barış güçleri ve Fransız birlikleri bulunuyor. Saldırıda üç barış gücü askerinin ağır şekilde yaralandığını da sözlerine ekledi.

İsyana Fransa müdehalesi

Bir Tessalit kabile lideri, kampın roket ateşi altına girdiğini doğruladı. Mali, isyancı savaşçıların kuzeydeki etnik Tuareg ayrılıkçılarının bir isyanı sırasında ilk kez ortaya çıktığı 2012’den beri acımasız bir ayaklanmayla mücadele ediyor. Fransa isyanı bastırmak için müdahale etti, ancak savaşçılar dağıldı ve yeniden bir araya gelerek kampanyalarını 2015’te Mali’nin merkezine taşıdı. Ardından faaliyetleri komşu Nijer ve Burkina Faso’ya yayıldı. İlk olarak 2013 yılında kurulan 13.000 kişilik MINUSMA, BM barışı koruma tarihindeki herhangi bir görevin en yüksek ölü sayısından birine maruz kaldı. BM istatistiklerine göre, görevin başlamasından bu yana toplam 230 ölümden bu yıl altısı da dahil olmak üzere, düşmanca eylemler sonucunda 130’dan fazla personeli öldürüldü. Mali’nin merkezindeki isyancı saldırıları tipik olarak yol kenarındaki bombaları veya motosikletlere veya kamyonetlere vurup kaçan baskınları içerir. Bu arada, güvensizlik Sahel’in kurak çalılıklarına, Burkina Faso ve Nijer’e yayıldı ve grupların marjinalleşmiş toplulukların yoksulluğunu sömürmesi ve etnik gruplar arasındaki gerilimi ateşlemesi de yer alıyor. BM’ye göre 2016’da yaklaşık 770 olan saldırılar 2016 ile 2020 arasında beş kat arttı ve geçen yıl üç ülkede 4.000 kişi öldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.