islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5696
EURO
34,9113
ALTIN
2.423,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

BİTCOİN VE BENZERİ PARALAR HARAM DA TL VE DOLAR – STERLİN … HELÂL Mİ?

BİTCOİN VE BENZERİ PARALAR HARAM DA TL VE DOLAR – STERLİN … HELÂL Mİ?
5 Kasım 2021 09:26
A+
A-

Bismillah…

Ekonomist değilim. Kapitalist ekonomimin kavramlarını yerli yerinde kullanamayabilirim, ama bir eksiklik de hissetmiyorum. Çünkü ortada sorgulayan, alternatif üreten ve hele hele İslâm’ı bilen ekonomist yok gibi.

Kapitalist Ekonomistlerden Bir Halt Olmaz

Kapitalist düzenin yetiştirdiği ve onun dünya egemenliğine hizmet eden ekonomistler ise birbirlerinin benzeri ve sıradan unsurlar. Bunlardan bir halt olmaz. Olamayacağını ülkemizdeki iktidar ve muhalefet örneklerinde görüyoruz.

Peşinen ekonomist olmadığımı söyledim. Para sisteminin ne menem bir sömürücü gavurluk türü olduğunu bir türlü anlayamadım. Bilenlere baş vurduğumda benim için karanlık olan olguların büyük ölçüde onlar için de flu olduğunu farkettim.

Giriş uzunca oldu.

Kripto Paralar Halâl mi Haram mı?

İslam’ı bir hayat düzeni olarak değil, tarihsel bir bilgi ve olgu olarak algılayan ilahiyat akademisyenlerin kahir ekseriyetinin İslam adına problemleri yoktur. Bu sebepledir ki giderek yaygınlaşmakta ve meşrulaşmakta olan Bitcoin ve benzeri kripto paralarla ilgili ciddi bir çalışma yapabildiklerine tanık olmadım.

Yapılan birkaç yüzeysel çalışmada Bitcoin ve benzeri paraların bazı gerekçelerle helâl olmayacağı ileri sürülüyorlarsa da açık ve net bir şekilde haram olduğu da  dile getirilemiyor.

Bu durum, beni Türk lirası, dolar, sterlin ve benzeri kağıt ve bankaların ürettiği kaydî paralar üzerinde düşündürdü.

Somutlaştırarak soralım; Bitcoin ve benzeri paralar helâl olmayıp haram da, kağıt veya kaydı paralar helâl midir? Örneğin kağıt ve kaydî Türk lirasının oluşturulması ve kullanılması helâl midir?

Para Basma Hakkı Devletin midir?

Para basma ve oluşturma hakkı milletin-devletin, denilir. Oysaki bu hak temelde yarı özel Merkez Bankasına verilmiştir.

Merkez bankası parayı basıyor ama ihtiyacımız oranında basmıyor ve bu paraları kapitalizmin kan emici kurumları olan bankalara faizle borç veriyor. Bankalar da aldıkları bu borç paraları teminat verebilen kişilere faizle borç veriyor.

Görüldüğü gibi sistem güçlülerden yana zulüm üzerinde kuruluyor.

Üretilen Kaydî Para

Asıl felaket bundan sonra başlıyor. Merkez bankasının bastığı para sınırlı. Ülke ekonomisini döndürmesi mümkün değil. Şu andaki para ihtiyacı, basılı paranın yaklaşık yirmi katı. Peki para ihtiyacı nasıl karşılanıyor?

Bankalar sisteme giren örneğin bir birimlik mevduatı modern ve yasal sömürü yöntemleri ile 20-30 katına kadar faizli kredi olarak verebiliyor. Kişiler de aldıkları borçların faizlerini ürettikleri malların maliyetine yükleyerek tüketicilere ödetiyor.

Paranın Koruyucusu Kim?

Peki gerçekte olmadığı halde borç verilerek faizleri alınan paraların sahibi ve koruyucusu kim?

Bitcoin, Etherium, Ripple ve Cash  ve benzeri paraların arkasında onu koruyan bilinen bir güç yok da, örneğin Türk parasının arkasında var mı?

Türk parasının yabancı güçler ve paralar karşısında değeri korunamadığına göre etkili koruyucusu yok demektir.

Üstelik Devlet bu zalim sistemi korumak için yalnızca kendi borçları için 2021 bütçesine 170 milyar koymuştu, 2022 bütçesine de 240 milyar koydu.

Bu zulüm düzenini ayakta tutabilmek için bankalarca oluşturulan kredi kartlarıyla da milyonlarca kişiye karşılıksız para bastırılıyor.

Şimdi soralım, bankaların modern entrikalarla oluşturduğu aslında hayali olan paralar sahipli ve meşru da büyük bir elektrik gücüyle oluşturulan ve şimdilerde resmen kullanılmaya başlayan kripto paralar sahipsiz ve gayr-ı meşru öyle mi?

Amacım kripto paralara olur vermek değil, kâğıt ve kaydî paraların masum olmayıp kirli olduğuna ve bu sebeple kullanımlarının caiz olup olamayacağına dikkatleri çekmektir.

Rabbimizin kullarını korumak için haram kıldığı faizi besleyen de bu para düzenidir.

Devlet, işaret edilen yollarla merkez bankası ve bankalara oluşturtarak faizli borç olarak verilmesine onay verdiği kaydî paraları, kendisi üreterek teminat verebilenlere veya verimli proje sahiplerine veremez mi?

Ekonomist olmadığımız söylemiştim ama dinimize, ortak akla ve bilime aykırılık olan Münker’e karşı çıkmakla yükümlü bir Müslümanım.

Yâ hû, biz “ Münker’den yana mıyız? ” diyorsanız onu da ancak paralarımız kadar gerçekliği olan Diyanet’e sorabilirsiniz.

Ortada Açık Bir Kan Emme Var

Ortada açık bir kan emme var. Bu durum apaçık görülmeye başlandığı için sakın Bitcoin ve benzerleri faizci para babaları olan emperyalistlerin bir oyunu olmasın. Bu tür paraların sahibi ve koruyucusu yok da demeyelim. Hiçbir sosyal ve ekonomik olay kendiliğinden oluşmaz.

Hz. Adem’de beri insanlar aynıdır. Sahneler ve oyunlar benzer de yalnızca aktörler değişir.

 Hz. Şüayb’ın, Medyen halkına yaptığı ve şimdilerde bizleri de bağlayan çağrısı ile yazımızı noktalayalım:

Ölçeği tam ölçün, eksik ölçenlerden olmayın.

 Doğru terâziyle tartın.

 İnsanların mallarının değerleriyle oynamayın ve yeryüzünde bozgunculuk yapmayın.” (Şuara 26/181-183)

Ali Rıza Demircan

ETİKETLER: Merkez Bankası
Yorumlar
  1. Mehmet Emin karagöz dedi ki:

    Sahipsiz bu millete,kan emici kenelere karşı rabbim şuur ve cesaret versin inşallah.