islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

BM ekibi, DAEŞ suçlarının soykırımı oluşturduğunu söylüyor

BM ekibi, DAEŞ suçlarının soykırımı oluşturduğunu söylüyor

Soruşturma başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Irak’ta DAEŞ’i soruşturan bir BM ekibinin, terör örgütü tarafından Ezidi halkına karşı işlenen suçların açık ve ikna edici kanıtlar bulduğunu belirtti.

Mirat Haber Ajansı

Soruşturma başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Irak’ta DAEŞ’i soruşturan bir BM ekibinin, terör örgütü tarafından Ezidi halkına karşı işlenen suçların açık ve ikna edici kanıtlar bulduğunu belirtti. Karim Khan, BM Güvenlik Konseyi’ne 2018 yılında göreve başlayan ekibin, Ezidi toplumuna yönelik soykırım suçundan açıkça sorumlu olan failleri de tespit ettiğini ifade etti. Khan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yeni savcısı olarak Temmuz ayında Fatou Bensouda’nın yerini alması beklenen İngiliz bir avukat. DAEŞ’in Ezidi’yi fiziksel ve biyolojik olarak yok etme niyetinin, Irak’ta pek çok farklı köyde tekrarlanan ültimatomda ortaya çıktığını ifade etti.

Woman gang raped by ISIS until she passed out tells how she fought back  from kidnap ordeal - World News - Mirror Online

2014’te IŞİD, Kuzey Irak’taki Ezidi merkezini istila etti. Genç kadınları köleliğe ya da savaşçılar için eş olmaya zorladılar. Ayrıca binlerce insanı katlettiler ve 550.000 kişilik topluluğun çoğunu yerlerinden ettiler. 2016’da bağımsız bir BM araştırma komisyonu bunu soykırım olarak nitelendirdi. BM soruşturma ekibinin sonucu, DAEŞ askerleri tarafından köleleştirilen ve tecavüze uğrayan Iraklı Ezidi kadın Nadia Murad ve insan hakları avukatı Amal Clooney tarafından yürütülen kampanyanın son bölümü. Her ikisi de 2017’de BM soruşturma ekibini oluşturan Güvenlik Konseyi’nde lobi yaptı. Ayrıca konseyin durumu ICC’ye havale etmesi veya özel bir mahkeme oluşturması için baskı yaptılar. Murad, Güvenlik Konseyi’ne verdiği demeçte kanıt bulundu, ancak hala kovuşturma için siyasi irade arıyoruz. Cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasına son verme çabalarından dolayı 2018 Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. BM ekibi, Yezidilere yönelik saldırıların şimdiye kadar 1.444 olası failini tespit etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.