islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Cezayir’in eski başbakanı karaborsada altın külçe sattığını itiraf etti

Cezayir’in eski başbakanı karaborsada altın külçe sattığını itiraf etti
Mirat Haber Ajansı

Yolsuzlukla yargılanan eski Cezayir başbakanı Ahmed Ouyahia, Körfez bağışçılarından altın külçeleri aldığını ve ardından bunları karaborsada sattığını itiraf etti. Ouyahia ve eski başbakan arkadaşı Abdelmalik Sellal, hükümet karşıtı kitlesel protestoların ardından kısa bir süre sonra istifa eden dönemin cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın 2019’daki yeniden seçim hedefini gizlice finanse etmekle suçlanıyor. Yeniden yargılamaları, Yüksek Mahkeme’nin Kasım ayında yapılan itiraz sonrasında mahkumiyetlerini iptal etmesi sonrasında Cumartesi günü başladı. Her ikisi de Buteflika altında görev yapmıştı. Birkaç eski bakan ve diğer tanınmış isimler de aynı olay nedeniyle yargılanıyor.

Eski diktatörü desteklemek için

Ouyahia, banka hesaplarındaki toplam 5 milyon dolardan fazla olan varlıkların kaynağı konusunda sorgulandı. Başbakan sıfatıyla kendisine hediye olarak aldığı altın külçelerinin, Körfez ülkelerinin liderlerinden geldiğini söyledi. 60 altın külçenin yaklaşık 2.5 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Ouyahia, Cezayir ile bazı dost ülkeler arasındaki ilişkilere zarar vermemek için daha önce konu hakkında sessiz kaldığını söyledi. Ayrıca, meblağları vergi müfettişlerine beyan etmediğini de itiraf etti.

Cezayir’in en uzun süre görev yapan cumhurbaşkanı olan Buteflika, beşinci dönem kararına karşı yapılan muazzam sokak protestolarının ortasında ordunun desteğini kaybettikten sonra Nisan 2019’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Ardından yetkililer, birçoğu hüküm giymiş olan üst düzey eski yetkililer ve iş adamları hakkında bir dizi soruşturma başlattı. Aynı zamanda, Cezayir’in 1962’de Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana, eski başbakanların yargılanması da ilk kez gerçekleşti.

Günah keçileri mi? 1995 ile 2019 yılları arasında dört kez başbakan olan Ouyahia 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2012’den 2017’ye kadar görev yapan ve Buteflika’nın dört seçim kampanyasını yöneten Sellal, 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çift, geçen yıl farklı davalarda daha da fazla hapis cezasına çarptırıldı. Ancak devlet muhalefet üyelerine ve protesto liderlerine de baskı yaptı. Birçoğu artık davaları gerçek bir reform çabasından ziyade eski rejimin rakip yetkilileri arasında bir kargaşa olarak görüyor

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti adı ile bilinmekte. Kuzey Afrika’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi. Başkenti Cezayir’dir. Nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman ve 43.900.000 milyon nüfusu var. Yüz ölçümü içerisinde Sahra Çölünün büyük bir yer almakta. Cezayir, tarih öncesi dönemden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Osmanlı hâkimiyeti sona erdikten sonra 1830’lu yıllarda Fransa sömürgesi oldu. Cezayir 1962 yılında bağımsızlığını elde etti. Ülke 1996 yılından itibaren çift meclis sistemi ile yönetilmekte. Millet Konseyi ve Ulusal Halk Meclisi şeklinde. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  183.687 milyar USD, kişi başına düşen geliri ise 4.229 USD’dir. Cezayir, dünya petrol, doğalgaz üretiminde ve ihracatında önemli bir yere sahip.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.