islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5968
EURO
34,8683
ALTIN
2.494,71
BIST
9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

BM Libya temsilcisinden barış yol haritasının çıkarılması çağrısı

BM Libya temsilcisinden  barış yol haritasının çıkarılması çağrısı
Mirat Haber Ajansı

BM Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis, Pazartesi günü savaştan zarar gören ülkeye geldi. 24 Aralık’ta ulusal seçimlerin yapılmasını öngören Ateşkes Anlaşması ve Libya Siyasi Diyalog Forumu (LPDF) Yol Haritasının uygulanmasını ilerletmek amacıyla Libyalı muhataplar ve yetkililerle görüşecek. Kubis’in Çarşamba günü yaptığı resmi açıklamaya göre, aralarında ülkenin Dışişleri Bakanı Necla el-Mengüç’ün de bulunduğu üst düzey Libyalı yetkililerle bir dizi görüşme yaptı. Gerek temsilci gerekse genç kadın bakan, paralı askerleri gecikmeden geri çekme gereğini yineledi. Ayrıca BM-Libya işbirliğini güçlendirme konusunda da anlaştılar. Bu, düzensiz göçmenlere ve mültecilere insani yardımın kolaylaştırılmasını ve onların gönüllü geri dönüşlerini ve yeniden yerleştirilmelerini içeriyor. Libya halkına daha iyi insani yardım ve kalkınma desteği sağlamak için BM kuruluşlarının çalışmaları da ele alındı.

Kubis ayrıca Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile kısa süre önce kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararları ve bunları uygulama yollarının yanısıra Libya’nın siyasi sürecindeki ilerleme ve ulusal seçimlere yönelik hazırlıklar hakkında da görüşmeler yaptı. 5 Şubat’ta Libya’nın rakip siyasi grupları, Dibeybe’yi yeni bir hükümet kurmakla görevlendirerek ülkeyi bu Aralık ayında seçimlere götürecek geçici bir birlik hükümeti kurma konusunda BM aracılığında yapılan görüşmelerde anlaştılar. Libyalı siviller, BM liderliğindeki arabuluculuk görüşmelerinin ve ateşkesin, eski diktatör Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesi ve öldürülmesinden bu yana ülkeyi yok eden yıllarca süren iç savaşı sona erdireceğini umuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.