islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4290
EURO
34,8411
ALTIN
2.436,44
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

BM Temsilcisi: “Batı Şeria’nın İlhakı Bölgede Yıkım Olur”

BM Temsilcisi: “Batı Şeria’nın İlhakı Bölgede Yıkım Olur”
25 Nisan 2020 12:18
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Temsilcisi Mladenov, İsrail’in Batı Şeria’daki bazı bölgeleri ilhak etmesi ve genişlemesini hızlandırmasının, Korona salgınının yıkıcı etkisiyle birleşerek, yeniden İsrail Filistin çatışmasını ateşleyebileceğini ve barış umudunu tamamen yok edebileceğini vurguladı. Temsilci, BM Güvenlik Konseyi’ne, ilhakın, uluslararası hukuk için ciddi bir ihlal olacağını, iki devlet çözümüne yıkıcı bir darbe indireceğini, müzakerelerin yenilenmesine kapıları kapatacağını ve bölgesel barışı geliştirme çabaları için tehdit olacağını raporladı. Ayrıca İsrail’i ve Filistin’i, BM Genel Sekreteri’nin salgınla mücadele için yaptığı küresel ateşkes çağrısına katılmaya davet etti. Mladenov, Covid-19 krizi sonucu oluşan işbirliği fırsatlarının, İsrail ve Filistinli siyasiler tarafından politik nedenlerle baltalanmaması gerektiğini ifade etti.

BM Filistin Temsilcisi Riyad Mansur ise ilhak tehdidi sayesinde barış sürecinin çoktan baltalandığını söyledi. Hafta başında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve rakibi Benny Gantz, İsrail yerleşim bölgelerini de içeren, Batı Şeria’nın ilhakı planını imzaladı. Filistinliler, bağımsız devlet, 1967 savaşında İsrail tarafından işgal edilen Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ün geri verilmesini, 700.000 İsrailli yerleşimcinin de Filistin’den çıkarılmasını istiyor. Geçtiğimiz Ocak ayında Trump ve danışman atadığı damadı, uzun zamandır beklenen ve Filistin’in ayrı bir devlet olmasını sağlayan fakat Batı Şeria’nın büyük bölümünü İsrail’e katan bir barış planı önerdi. Plan Filistin tarafından reddedildi. ABD, İsrail ve Filistin 1990’larda Bill Clinton döneminde bir barış anlaşması imzalamış ama bu sonradan ABD ve İsrail tarafından yürürlükten kaldırılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.