islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5766
EURO
34,7968
ALTIN
2.510,43
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İran: “Ambargocu ABD Korona Ölümlerinden Sorumlu”

İran: “Ambargocu ABD Korona Ölümlerinden Sorumlu”
25 Nisan 2020 12:17
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Şubattaki uluslararası ilk vakalardan bu yana Covid-19 hastalığına yol açan virüsle mücadele eden İran İslam Cumhuriyeti Koronavirüs salgınıyla mücadele çabalarını engelleyen ABD’nin kitlesel ölüme yol açan bu zalim yaptırımlardan sorumlu tutulması gerektiğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Perşembe günü yaptığı açıklamada, yalnız İran’da değil pek çok ülkede yayılmış olan hastalıkla baş etmenin ortak çaba gerektirdiği ancak İran halkının karşı karşıya kaldığı yasadışı ve insanlık dışı Amerikan yaptırımları yüzünden, kendini iki kat baskı altında hissetmekte olduğunu ifade etti. Yaptırımlara karşı çıkmak ve hastalıkla savaşmak için yurt dışındaki bankalardaki kendine ait finansal kaynaklarına erişmenin İran halkının hakkı olduğunu belirten hükümet sözcüsü, ABD’nin İran’a uyguladığı zalim ve tek taraflı yaptırımların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararının açık ihlali olduğunu da ekledi. 

İran, başdüşmanı ABD’nin 2018’de Washington’da yapılan nükleer anlaşmaları geçersiz saymasından beri uyguladığı tek taraflı ambargo ve müeyyideler yüzünden Korona mücadelesinde zorlandı. İlaçlar ve tıbbi techizat yaptırımlardan muaf olmasına rağmen, uluslararası satınalma işlemleri, ABD tarafından ağır cezalara maruz kalma korkusuyla kaçınması nedeniyle engellenmekte.

İran’da ilk olarak 19 Şubat’ta Şii kutsal kenti Kum’ da ortaya çıkan salgın, 5481 ölümle dünyanın en ölümcül olanlarından biri. Sağlık Bakanı sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, Perşembe günü tespit edilen 1030 yeni vaka ile birlikte ülkedeki toplam vaka sayısının 87.026 olduğunu duyurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.