
BM’den Netanyahu’ya: Suriye Ziyareti “En Azından Endişe Verici” – İşgalci Planla Ülkeyi Karıştırma Hamlesi
Birleşmiş Milletler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun işgal altındaki Suriye tampon bölgesine yaptığı provokatif ziyareti “en hafif tabirle endişe verici olarak niteledi ve İsrail’i 1974 Ayrılık Anlaşması’na uymaya çağırdı.
BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, “Bu aleni ziyaret en azından endişe verici” dedi ve ekledi: “İsrail’i 1974 anlaşmasına tam uyum göstermeye davet ediyoruz. BM Güvenlik Konseyi’nin yeni kabul ettiği 2799 sayılı karar, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü açıkça vurgulamıştı.”
Netanyahu, önceki gün Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Genelkurmay Başkanı ile birlikte Kuneytra yakınlarındaki tampon bölgeye gitti. Askerlere hitaben “Biz buradayız ve kalacağız” diyerek işgalin kalıcı olduğunu ilan etti. Esad’ın devrilmesinden bu yana İsrail’in burada 1.000’den fazla hava saldırısı ve 400’ü aşkın kara baskını gerçekleştirdiği biliniyor.
Şam yönetimi ziyareti “egemenlik ihlali” olarak kınadı ve BM’yi acilen harekete geçmeye çağırdı. Suriye Dışişleri, “Bu, İsrail’in oldu bitti politikasıyla Suriye’yi zayıflatma ve parçalama stratejisinin yeni bir adımıdır” açıklaması yaptı.
Analistler, Netanyahu’nun bu ziyareti, Suriye’nin yeni yönetimini test etmek, iç bütünlüğünü bozmak ve Golan-Hermon hattını kalıcı işgal altında tutmak için bilinçli bir karıştırma hamlesi olarak değerlendiriyor. ABD arabuluculuğundaki güvenlik görüşmelerinin de bu provokasyon yüzünden tıkandığı belirtiliyor.
BM’nin uyarısına rağmen İsrail’den geri adım sinyali yok. Savunma Bakanı Katz, “Hermon Dağı’nın zirvesinde ve güvenlik kuşağında sonsuza dek kalacağız” restini çekti.
Bölgedeki gerilim hızla yükselirken, uzmanlar yeni bir çatışma dalgasından endişe ediyor. Netanyahu’nun “Suriye’yi karıştırıp zayıflatma” planı, Orta Doğu’da yeni bir kaosun fitilini ateşleyebilir.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube