islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4682
EURO
34,7369
ALTIN
2.440,30
BIST
9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

BM’DEN SUDAN İÇİN İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI

BM’DEN SUDAN İÇİN İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI
23 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Uluslararası çaptaki birçok görevinin yanı sıra ülkeler arasında ekonomik bir birlik de oluşturmayı hedef edinmiş bir kuruluş olan Birleşmiş Milletler, şu andaki önceliğinin Sudan’da ateşkesi sağlamak için yardımda bulunmak olduğunu, bunun da ancak çatışmanın her iki tarafıyla da iletişim kurarak başlayacağını söyledi.

Örgütün Sudan elçisi Volker Pierce, ateşkesi sağlamak amacıyla savaşan iki partinin liderleriyle temas halinde olduğunu söyledi.

“Çatışmanın her iki tarafının liderleriyle ve aynı zamanda siyasi yelpazenin her yerinden sivil toplum taraflarıyla temas halindeyiz. Çünkü onlar bir ateşkes durumunda herhangi bir ateşkesi denetleme aşamasında çok önemli olacaklar. ,” diye ekledi Peres.

Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler dünya ülkelerine Sudan’daki ve buradaki çatışmadan kaçan mültecileri barındıran komşu ülkelerdeki insani yardım operasyonlarını finanse etmek için üç milyar dolar sağlamaları çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Uluslararası Kızılhaç Komitesi bölge direktörü Patrick Youssef BBC’ye, savaşan taraflarca geçen hafta sivilleri koruma amaçlı imzalanan ateşkesin başarısız olduğunu söyledi.

Youssef, uluslararası yardım almak ve sivillere yardım etmek için Hartum Uluslararası Havalimanı’nın yeniden açılmasının “çok olumlu bir şey olacağını ve oyunun kurallarını değiştireceğini” vurguladı.

Yüzbinlerce Sudanlı, geçen ay ülkede ordu ile rakip Hızlı Destek Güçleri arasında başlayan ve mevcut ihtiyaçları artıran çatışmalar nedeniyle yerinden edildi.

Uluslararası örgüt, gerekli fonlar toplanabilse bile, ülkenin yardım kuruluşlarının ihtiyacı olanlara erişiminin yarattığı önemli zorlukla ilgili endişeler olduğunu dile getirdi. Malzemelerin yağmalandığı ve yardım görevlilerinin saldırıya uğradığına dair daha önce raporlar vardı.

Sudan’da çatışmalar hız kesmeden devam ediyor ve bu durum yaklaşık bir milyon kişinin evlerinden kaçmasına neden oldu.

Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler İnsani Müdahale Planının Sudan’daki krizden etkilenenlere yardım etmek için 2,56 milyar dolar ihtiyacı olduğunu ve bu miktarı verecek kimselerin arandığını söyledi.

Öte yandan Salı günü altıncı Katar insani yardım uçağı Port Sudan’a indi.

Uçak, ilaçlar, çözeltiler ve kan torbaları da dahil olmak üzere yaklaşık 35 ton tıbbi ekipman ve malzeme taşıyordu.

Sudan Sağlık Bakanlığı yetkilisi İbrahim Al-Nasser, “Bu uçak, Sudan’daki mevcut durum ışığında cerrahi operasyonlar için yeterli yardım malzemelerini taşıyor” dedi.

https://www.bbc.com/arabic/middleeast-65595450

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.