islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3234
EURO
35,0716
ALTIN
2.282,24
BIST
9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Gerçek Benlik vs. İdeal Benlik

Gerçek Benlik vs. İdeal Benlik
22 Mayıs 2023 17:00
A+
A-

Gerçek Benlik vs. İdeal Benlik

“Ben bunu yapamam”

“Üstesinden gelebilir miyim bilmiyorum”

“Halledemeyeceğim galiba”

“Bu sınavı da kazanamayacağım”

“Hayallerimi gerçekleştiremeyeceğim”

Gün içinde yapmak istediğimiz bir hamle ya da gerçekleştirmek istediğimiz bir plan üzerine kaç kere içten içe kurarız bu cümleleri. O kadar kendimizi bu cümlelere alıştırırız ki yapmak istemekle yapamayacağına inanmak arasında ışık hızıyla bir geçiş olur zihnimizde. Kendimize dair inancımız öyle bitmiştir. Kendimize bu kadar inançsız davranmanın suçlusu da biz değiliz aslında. Bize çocukluğumuzdan beri bir şeyleri yapamayacağımız veya birinin yardımı olmaksızın yapamayacağımız bir şekilde nakşedilmiştir. Belki kendi kendimize kumdan bir kale bile yapamamışızdır, başımıza bir şey gelir diye ekmek almaya bile gitmemişizdir. Belki de bunları ebeveynlerimizin denetimi veya baskısı altında yapmışızdır.

Hamlelerimiz öncesi, bir uygulamanın ilk kurulumunda kullanıcıyı yönlendirmesi ve uygulamayı tanıtması gibi kısa bildiriler yapılmış, tercihler önceden belirlenmiştir. Böylece karar vermeyi ve istediğimiz için bir taşın altına elimizi koymayı öğrenememişizdir. Öğrenemeyince de yapamam sanar ya insan. Bu yapamam sanmaları da benliğine iyice yerleştirir ve kendi benliğine dair algısı çok düşük olur.

Herkesin hedeflediği, olmak istediği ve belki de imrendiği bir ideal benlik vardır. Cesur olsam, istediğim mesleği yapabilsem, başarılı olabilsem, sevilsem ve sevsem… Herkes farklı tahayyül eder ideal benliğini. Farklı bir yerde daha iyi, başarılı, özgüvenli, mutlu olmanın hayalini kurar. Ama kendisine dair algısı o kadar düşüktür ki bu iki benlik -gerçek benlik ve ideal benlik- arasında dağlar kadar fark vardır. Fark açık oldukça ideal benlik daha yüceleşir ve ulaşılmaz bir hal alır.

Her bireyin ideal benliğinin olması, kendini geliştirmesi ve erdemleri kişiliğinden bir parça haline getirmesi açısından çok önemlidir. Ancak kişinin ideal benliğine erişmesi ve kendini gerçekleştirmesi için gerçek benliğinin farkında olması ve beslemesi, düşük benlik algısından kurtarması gerekmektedir.

Ufak yanlışlar sizden bir şey götürmez ama size çok şey kazandırır. Yanlışlar aslında kazançlara dönebilecek tecrübeler olduğunu öğretebilir size. Kendinize yanlışlarınızdan öğrenmek için şans verirseniz yanlışlar sizi zedeleyemez hale gelir. Başarısızlıklar yeni başarılar getirir size. Bir çocuğun düşe kalka yürümeyi öğrenmesi gibi yanlış yapa yapa yanlış yapabilmeyi öğrenirsiniz. Yanlış yapabilmeyi öğrenmek ise size denemeyi öğretecektir. Cesaret ve öz güven beraberinde size göz kırpacaktır.

Korkma, dene. Yanlış yap, yeniden dene. Şuan kötü olan bir şey müdahale edilmeksizin daha iyi olmayacaktır. Hayatına dokun, ilerle. Çok değerlisin, sevgiyle kal.

Anahtar Kelimeler

Benlik, Düşük Benlik, Gerçek Benlik, İdeal Benlik

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.