islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Boşanma Davalarında Yeni Dönem: Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor

Boşanma Davalarında Yeni Dönem: Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor
7 Ocak 2022 10:14
A+
A-

Boşanma davalarında yeni formül: Önce dava, sonra nafaka
Uzun süren boşanma davalarında, tazminat, velayet ve nafaka gibi anlaşmazlıkların, çiftlerin boşanmasına karar verilmesinin ardından çözümlenmesi planlandığı belirtildi.

Çekişmeli boşanma davaları, AK Parti’nin gündeminde…

Söz konusu çekişmeli boşanma davaları; tazminat, velayet, nafaka, eşler arasında kusurun kimde olduğu gibi nedenlerle yıllarca uzayabiliyor. Uzun süren davalardan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi için AK Parti tarafından çalışma başlatıldı. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’ndaki faaliyet başlıklarından olan ‘Uzun Süren Boşanma Davalarına’ yönelik düzenlemeyle, sürecin kısaltılması hedefleniyor.

ÖNCE BOŞANMA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Yapılacak olan düzenlemeye göre, boşanmak için tüm anlaşmazlıkların karara bağlanması beklenmeyecek. Bu usul hükümleri ana davadan ayrılacak. Yani kusur, tazminat ve diğer uyuşmazlık konularında, boşanma gerçekleştikten sonra karar verilecek.

‘NAFAKA TALEPLERİ BOŞANMA SONRASINDA DEĞERLENDİRİLECEK’
AK Parti’nin hukukçu kaynakları, düzenlemeye ilişkin, “Boşanma süreçleri yeni sorunlara yol açıyor. Şiddete ve kadınların ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Ya da boşanma gerçekleşmediği için ikinci evliliğini yapamıyor. Hakim vicdani kanaatine göre evlilik birliğinin fikren ve ruhen bittiğini, sadakatin kalmadığını tespit edebiliyorsa kusur oranlarına bakmadan boşanma kararı verebilecek. Kusur oranlarını, gerek nafaka talepleri, gerek velayet ilişkisi gerekse tazminat ilişkisini ise boşanma sonrasında değerlendirecek.” dedi.

KADEMELİ NAFAKA FORMÜLÜ 
Süresiz nafakayı sona erdirecek düzenleme üzerindeki çalışmalar da devam ediyor. bu kapsamda kademeli bir formül öne çıkıyor.Nafaka ödeme süresine üst sınır konulması ya da evlilik süresine göre nafaka ödenmesi seçenekleri gündeme gelirken, evlilik süresine göre kadını mağdur etmeyecek oranların belirlenmesi de üzerinde tartışılan bir başka formül.

Örneğin, 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yılın altında nafaka olamaz, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ila 10 yıl arasında nafaka verilmesi gibi süreler belirlenebilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.