islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5188
EURO
34,7980
ALTIN
2.420,47
BIST
9.754,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Bosna Soykırımındaki Tecavüz Çocukları BM’de

Bosna Soykırımındaki Tecavüz Çocukları BM’de
11 Aralık 2019 16:58
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında gerçekleşen Ortodoks Hristiiyan Sırp saldırganların Müslümanlara karşı düzenledikleri soykırım esnasında kadınları tecavüz kamplarında tutmalarının sonucunda doğan ve Savaş Çocukları adı verilen Bosna vatandaşlarının kurdukları Unutulmuş Savaş Çocukları Derneği başkanı Ajna Jusiç (Ayna Yusiç), New York’taki Birleşmiş Milletler temsilcilerine Kadına Yönelik Şiddet Karşı Uluslararası Gün etkinlikleri kapsamında Bosna Hersek’teki savaş sonucu doğan tüm çocuklar adına bir konuşma yaptı.

BM kadın komisyonları, Kadına Yönelik Şiddetin 2030’dan itibaren ortadan kaldırılması amacıyla UNITE adlı kampanyada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Gün belirlenmesi ve bu günde etkinlikler yapılmasına karar vermişti. Hedefleri, bu günü takvimlerde işaretlemek ve bu yılki BM eylemciliğinin toplumsal cinsiyete dayalı şiddete yönelik “Turuncu Dünya: Tecavüze Karşı Nesiller Eşitliği!” Adlı küresel kampanya kampanyasının temasını vurgulamak.

Toplumsal Cinsiyet aslında BM’nin İstanbul Sözleşmesinde kabul ettiği cinsiyetin sabit olmadığı, değişebileceği, toplumun bunu empoze ettiği, aslında çok sayıda cinsiyetlerin bulunduğu gibi radikal düşüncelere dayalı sinsi bir kavram. Gerek BM gerekse Türkiye’deki kadın örgütleri, kadına şiddetin engellenmesi haklı gerekçesini kullanarak bir çok kesimin sapıklık olarak gördüğü Toplumsal Cinsiyet kavramını desteklemekte.

Bu bağlamda Bosna’da çok zor bir hayat geçiren, bir çoğunun annesi intihar etmiş, çoğu yetimhanelerde büyümüş, istenmeyen, sevgisiz büyümüş binlerce tecavüz mahsulü ama kendileri masum çocukların kullanılması söz konusu. Bunlar “savaşın görünmeyen çocukları” olarak adlandırılıyorlar, çünkü toplumdalar ama bilinmiyorlar. Bu çocukların birçoğu kendileri de kökenlerinin gerçek hikayesini bilmiyor ve bunu yapanlar nadiren konuşuyor.

Ajna Jusic’in BM’deki faaliyetinin bu çocuklara nasıl bir yarar sağlayacağı tam olarak anlaşılmıyor. Çalışma daha çok bunun erkeklerin genel olarak tecavüzcü olduklarına yönelik feminist argümana ve eşcinselliği meşru kılan Toplumsal Cinsiyet argümanına destek sağlıyor. Bunun yanısıra soykırım ve tecavüz kamplarının oluşmasını sağlayanın BM Güvenlik Konseyi’nin ambargosu yüzünden Müslümanların kendini savunamaması olduğu ve aynı BM’in şimdi bunları kullanarak Toplumsal Cinsiyet projesine destek sağladığı çelişkileri de izleyenleri düşündürmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.