islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5877
EURO
34,8539
ALTIN
2.496,12
BIST
9.657,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bosna’da madenciler yeraltında namaz kılıp oruç tutuyor

Yer kürenin 500 metre altında çalışan Bosnalı madenciler mübarek Ramazan ayında oruçlarını açıp ibadetlerini yapıyorlar.

Bosna’da madenciler yeraltında namaz kılıp oruç tutuyor

Yer kürenin 500 metre altında çalışan Bosnalı madenciler mübarek Ramazan ayında oruçlarını açıp ibadetlerini yapıyorlar.

Mirat Haber Ajansı

İslam’ın kutsal Ramazan ayı boyunca Zenica’daki madenlerin girişine yaklaşan Bosnak kömür madencilerini fark etmek kolay. Maden tünellerine asansöre binmeden önce vardiyaları için gelerek ve yoklama için bir araya gelenler, yanlarında evden getirilen basit yemeklerin bulunduğu ve günlük oruçlarını Dünya’nın 500 metre içinde açmak için yanlarında çantalar taşıyorlar. Ramazan ayında Zenica kömür madencileri, olağanüstü bir açlık, susuzluk veya bitkinlik hissetmediklerinde ısrar ederek normal çalışma rutinlerine devam ediyorlar.

3

Madenci Salih Doglod, orucu tutmak istemeyen biri için bahane bulmanın her zaman kolay olduğunu ifade ediyor. Çok çalışıyoruz, burası sıcak ama orucu tutmak istiyoruz ve Allah bize dayanma gücü veriyor diyor. Maden kuyularının içinde gün batımı görülemez, ancak madenciler, yiyeceklerini ve günlük oruçlarını birlikte açmak için doğru zamanı bulmak için saatlerine ve akıllı telefonlarına başvururlar. Hızlı bir yemekten sonra, madencilerden biri dua çağrısı yapar ve erkekler zor ve tehlikeli işlerine dönmeden önce iki veya üç sıra halinde dua eder. Bosna’nın Zenica’daki kömür madenleri de dahil olmak üzere bakımları kötü yapılmış ve bölge 1990’larda etnik bir çatışmanın ortasında kaldığı için neredeyse hiç yatırım ve modernizasyon görmemiş.

Fuad Hadzic, 2014 yılında Zenica madenindeki ölümcül bir çöküşten kurtuldu ve bunun yalnızca inancını güçlendirdiği konusunda ısrar ediyor. O sırada, birkaç maden tüneli çöktü, onu ve enkazda ölenlerin beşi de dahil olmak üzere 33 diğer madenci saatlerce yeraltında mahsur kaldı. Bildiğimiz tüm duaları yüksek sesle söylüyorduk ve birbirimize dua etmeye devam etmelerini söylüyorduk çünkü sadece Tanrı’nın bizi kurtarabileceğini biliyorduk, diye hatırlıyor. Haciç, Tanrı’nın kendisini hayatının en tehlikeli saatlerinde koruduğu ve her zaman dinine uyması için ona güç verdiğinde ısrar ediyor. Aynı madende 30 yıldır çalışıyorum ve Allah’ın yardımıyla Ramazan ayında hep oruç tutuyorum. Hiç zor bulmadığını ifade etti.

ETİKETLER: Saraybosna
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.