islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5210
EURO
34,7522
ALTIN
2.492,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Hindu aşırılıkçı Modi’ye Bangladeş ziyaretinde tepki

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yı Hindistan liderini davet etmekle suçlayan göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda en az dört kişi öldü.

Hindu aşırılıkçı Modi’ye Bangladeş ziyaretinde tepki

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yı Hindistan liderini davet etmekle suçlayan göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda en az dört kişi öldü.

Mirat Haber Ajansı

Bangladeş’in bağımsızlığını kazanmasının 50. yılı münasebetiyle Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin gelişiyle Bangladeş’te başlayan şiddetli protestolarda en az dört kişi öldü ve düzinelerce kişi yaralandı. Yetkililer, ölümlerin önde gelen bir İslami okuldan öğrencilerin ve İslami eğilimli bir grubun üyelerinin polisle çatıştığı güneydoğudaki Chattogram semtinde meydana geldiğini bildirdiler. Emniyet adına Alaeddin Talukder gazetecilere verdiği demeçte, yaralılardan beşinin bir Chattogram hastanesine götürüldüğünü ve dördünün tedavi sırasında öldüğünü belirtti.

Koronavirüs salgını başladığından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği iki günlük ziyarette Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkenin kurucusu ve şu anki Başbakan Şeyh Hasina’nın babası olan Şeyh Mujib-ur-Rahman’ın 50. yıl bağımsızlık kutlamalarına ve doğumunun yüzüncü yıldönümüne katılmak üzere Bangladeş’e gitti.   Hindistan tarafından bölgesel istikrarın korunmasında kilit bir ortak olarak görülen Bayan Hasina, Cuma sabahı Bay Modi’yi havaalanında karşılamıştı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, cumartesi gecesi Başbakan Şeyh Hasina ile çok sayıda anlaşma imzaladıkları ve ortak projeler başlattıkları bir toplantı yaptıktan sonra Modi Hindistana döndü. Ziyaretine, Modi’yi Hindistan’da dini kutuplaşmayı kışkırtmak ve azınlıklara, özellikle de Müslümanlara yönelik zulmü teşvik etmekle suçlayan eleştirmenler şiddetle karşı çıkmaktaydı.

Polis, özel kuvvetler ve hatta Bangladeş Sınır Muhafızları’ndan (BGB) oluşan ağır silahlı birlikler, şiddetli çatışmalardan sonra alarma geçerek başkentte ve diğer şehirlerde güvenliği güçlendiren yetkili olarak konuşlandırıldı. Vatandaşlar ayrıca Cuma akşamından bu yana ülkede sosyal medya platformu Facebook’a erişimin kısıtlandığından şikayet ettiler. Birden fazla kaynağa göre, Brahmanbaria’nın doğusundaki bir protesto gösterisinde şiddet olayları patlak verdi ve Müslüman grup Hifazat-ı-İslam’ın beş destekçisinin ölümüyle sonuçlandı.

Doğu Pakistan’da Bengal milliyetçi ve kendi geleceğini tayin hareketinin yükselişiyle ateşlenen bir devrim ve silahlı çatışma sonrası 1971’de Bangladeş Halk Cumhuriyeti kurulmuştu. Savaş, Batı Pakistan merkezli Pakistan askeri cuntasının 25 Mart 1971 gecesi Doğu Pakistan halkına karşı Arama Işığı Operasyonu başlatmasıyla başladı. Milliyetçi Bengalli sivillerin, öğrencilerin, aydınların, dini azınlıkların ve silahlı personelin sistematik olarak ortadan kaldırılmasını hedeflenmişti. Cunta, 1970 seçimlerinin sonuçlarını iptal edip Başbakan adayı Şeyh Mujib-ur-Rahman’ı tutuklamıştı. Savaş, Batı Pakistan kuvvetlerinin teslim olmasının ardından 16 Aralık 1971’de sona erdi. Hindistan, Bangladeşin bu kurtuluş savaşında milliyetçi hareketleri desteklediği bildirilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.