islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
ALTIN
2.298,67
BIST
9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Bu Duyulanlar, Savaşın Ayak Sesleri Mi?

Bu Duyulanlar, Savaşın Ayak Sesleri Mi?
23 Ağustos 2022 12:36
A+
A-

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV’un kaleme aldığı “Bu Duyulanlar, Savaşın Ayak Sesleri Mi?” yazısını siz değerli okuyuculara sunuyoruz…

Ukrayna-Rusya lokal savaşının genişlemesi konusunda, hazırlıklar olduğuna dair bazı ipuçlarını şimdiden görmek ve hazırlık yapabilmek, sanırım önemli tutum olur. Genel olarak, gelişmelere baktığımızda İngiltere’nin liderliğindeki keskin manevralar, kırılma noktasının parametrelerini bize izah ediyor. İngiltere’nin sert ve açık bir şekilde alana çıkması üzerine, uzun uzadıya konuşacağız.

Bu bile, yeni sayfaların sil baştan açılacağını bize gösteriyor. Bölgesel krizlerin sınırlarına dikkat etmemiz gerekiyor. Orta Asya ve Balkanlar esas odak noktaları şu anda.

Kazakistan’ın içinde, şimdilik fazla görünmeyen, ama ileride fazlasıyla patlatılacak sosyolojik gelişmeleri, görebilmemiz hayati olabilir.

Çin’in Kazakistan topraklarına yönelik sessiz istila durumunu da göz ardı etmemeliyiz. İşin ilginç tarafı, her şeyin müsebbibi olarak Rusya, işaret edilecek gibi…

Derine inersek, yine hedef şaşırtma oyununa seyircilik durumumuz da mümkün.

Balkanlar konusu hassas ötesi bir durum.

Kosova merkezli gerginlikler, Sırbistan liderinin beyanları ve gereksiz siyasi refleksi yeni sorunlara kapı açabilir.

Rusya kendi çevresini sıkı çembere alacak gibi duruyor.

Gelişmelere bakılırsa, seferberlik durumu Rusya’nın önümüzdeki dönemlerde gündeme alacağı konular arasında gözüküyor.

Balkanlar yine gerilim ve paylaşım merkezi olursa, Avrupa’nın kaderinin ve sınırlarının yeniden şekillenmiş söz konusu olacaktır.

ABD ve İngiltere için, Baltık ülkeleri ve Polonya esas vekiller olarak devreye girdi.

“Önümüzdeki kış, kıta Avrupası’nda nasıl siyasi gelişmelere sahne olacak?” sorusuna cevaplar ilerideki paylaşmanın da içeriğini etkileyecek.

Rusya, kendi ortaklarını belirlemek niyetinde.

İttifak kuracağı cepheyi önemsiyor.

İslam dünyası, Türkiye, Çin ileride Almanya ve Fransa ile ilişkiler nasıl olacak?

Bunu Avrupa’daki yeni gelişmeler belirleyecek.

Hareketliliğe bakılırsa, Rusya yakın orta vadede “Bölgesel savaş” beklentisinde. Kendi içindeki hazırlıklarını da buna göre yapmakta. Ukrayna konusunun daha da genişleyeceği kanaatine hakim ve geçici antlaşma olsa da ileri aşamada hesapların kapanması için lokal muharebenin bölgesel savaşa dönüşmesi ve bu sonuçta nihai durumun meydana çıkacağına inanmaktadır.

Putin in “Kahraman anne” statüsüne verdiği önemi, yeni neslin artışına kattığı anlamı biraz da buradan okumak gerekiyor.

Dünya yeniden paylaşılıyor.

Sancısız olmayacağı açıktır.

Bu arada çeşitli yollarla değerler sistemine yönelik aile kavramı ve LGBT’lere yönelik çalışmaları da sıradan ve tesadüfi görmemek gerekiyor. Zamanlama açısından da değerlendirilirse, bu kadar gözümüze sokularak sıradanlaştırma çabası, dünyanın yeniden paylaşılması, haritaların yeniden çizilmesi, ülkelerin iç dengeleri ve değerleri açısından bağlantılı gibi duruyor.

Devletleri korumanın bir ayağı, sınırları korumak ise diğer ayağı da içerideki manevi sınırları koruyabilmektir.

İçeriyi korumak, dışarıdaki başarının temelini oluşturacaktır.

https://www.star.com.tr/ Sevil NURİYEVA İSMAYILOV’

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.