islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hindistan seçimleri üç eyalette tamamlandı bir eyalette devam ediyor

Hindistan seçimleri üç eyalette tamamlandı bir eyalette devam ediyor

Hindistan Seçim Komisyonu, dört eyalette de herhangi bir seçim sonrası anketinin yapılmasını ve duyurulmasını bu ayın sonuna kadar yasakladı

Mirat Haber Ajansı

Kerala, Tamil Nadu, Assam ve Puducherry’de oylama sonuçlanırken, Batı Bengal, sekiz aşamalı seçimlerde 29 Nisan’da son aşama oylaması yapacak. Assam, Tamil Nadu, Kerala ve Puducherry’de seçmen katılımının yüksek sonuçlanmasıyla birlikte, tüm gözler artık bu eyaletler için çıkış anketlerinde. Ancak, siyasi rüzgârın hangi yönden estiğine dair bir gösterge almak için çıkış sandıklarının anketlerini heyecanla bekleyenleri biraz daha beklemek zorunda kalacak. Hindistan Seçim Komisyonu, herhangi bir çıkış anketinin yapılmasını ve 29 Nisan saat 19:30’a kadar duyurulmasını yasakladı. Bu da BJP, Kongre ve ortakları ve sol partilerin seçim ittifaklarının nasıl bir başarı ya da başarısızlık kaydettiklerini öğrenmek için üç hafta daha beklemek gerektiğini ortaya koydu.

Seçimler Güney’deki Tamil Nadu, Kerala ve Puducherry’de ve Kuzey’de Bangaldeş’i çevreleyen iki eyalet olan Batı Bengal ve Assam’da yapılmakta. BJP genelde Kuzey’den büyük kültürel ve dini farklılıkları olan Güney’de o denli güçlü değil. Ancak Batı Bengal ve Assam’daki Müslümanlara etki etmek amacıyla BJP lideri Modi, geçtiğimiz ay Bangladeş’in kurucusu ve mevcut başbakanın babası olan Mucib-ur-Rahman’ın doğum şenlikleri için ülkeyi ziyaret etmişti.

Batı Bengal’de sekiz aşamalı seçim

Komisyon, Batı Bengal’de seçimler bitene kadar, çıkış anketlerinin sonuçlarını basılı veya elektronik medyada veya başka bir ortamda yayınlamanın veya duyurmanın yasaklanacağını açıkladı. Özellikle, Batı Bengal sekiz aşamalı seçimlerde oy veriyor. Nisan 6’da üçüncü aşamada oylama yapmış olsa da, son aşama yoklaması 29 Nisan’da yapılacak. Oylama saat 18.00 civarında sonuçlanacağı için komisyon, oylamada herhangi bir gecikme olması durumunda, herhangi bir çıkış sandığını 19:30’a kadar yayınlamayı yasakladı.

Güney’deki Tamil Nadu’da 234 sandalye için mücadelede 3.998 aday var. Yine Güney’deki Kerala’da 140 sandalye sandık başına giderken, mücadelede 957 aday yer alıyor. Kuzeydoğu’daki Assam’da 126 üyeli Yasama Meclisi için 946 aday var. İdari bölgelerden oluşan Güney’deki Puducherry’de ise 30 koltuk için mücadelede 324 aday var. Batı Bengal’de, 294 üyeli meclis için sekiz aşamalı seçimler yapılıyor.

Seçim Komisyonu, anketin dört eyalette ve bir Birlik Bölgesinde barışçıl bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Assam, saat 18:00’e kadar yüzde 78,94 seçmen katılımı kaydetti. 1 Nisan’da Aminl Haque Laskar’ın korumaları tarafından Sonai seçim bölgesindeki bir sandık merkezinde BJP ve AIUDF taraftarları arasında çıkan çatışmanın ardından en az üç kişi yaralanmıştı.

Kerala’da seçimlerin saat 19:00’da sona erdiği bir ön değerlendirmeye göre, toplam 27 milyon seçmeninin en az yüzde 73,58’inin eyalet Meclisi seçimleri için imtiyazlarını kullandığını belirtti. COVID-19 sağlık protokolünü izleyen devasa tatbikat sabah 7’de başladı ve son saat 18:00 – 19:00 arasında COVID-19 hastaları ve tecrit altında olanlar için ayrılmıştı. 4 eyalet ve 1 birlik bölgede yapılan seçimin sonucu 2 Mayıs’ta açıklanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.