islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5545
EURO
34,8981
ALTIN
2.430,63
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Burkina Faso: Terör Saldırıları Altında Eğitim

Burkina Faso: Terör Saldırıları Altında Eğitim

Mirat Haber Ajansı

Burkina Faso’da, silahlı gruplar 2017’den beri ‘Fransız eğitimi’ dedikleri eğitim sistemine ya da Batılı, laik olarak tanımlanabilecek herhangi bir eğitime karşı kanlı bir mücadele yürüttüler. Ensar-ül İslam ya da DAEŞ müttefikleri gibi silahlı gruplar, ülkedeki okullara yönelik çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlenmişlerdir. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) çatışmanın 350.000 çocuğu okula gitmekten alıkoyduğunu belirtiyor. Hükümet COVID-19 salgınına yanıt için tüm okulları kapatmadan önce, 2500 okul güvenlik nedeniyle zaten kapatılmıştı. Geçen yıl, Burkina Faso güvenlik güçleri ile silahlı gruplar arasında şiddetin artması nedeniyle okul kapanışlarında altı kat artış oldu. 2019’da 12 öğretmen öldürüldü.

Birleşmiş Milletler, 830.000’den fazla Burkina Faso’lunun şiddet nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kaldığını tahmin ediyor. Durum, birden fazla silahlı grubun zayıf yönetim altındaki bölgeleri kontrol ettiği komşu Mali ve Nijer’de de değişkendir. Silahlı gruplar şiddeti kışkırtmak ve yeni üyeler elde etmek için yerel yönetimlere yönelik toplumlararası anlaşmazlıkları ve kızgınlıkları kaşıdılar. Uluslararası müttefikler tarafından desteklenen ulusal ordular silahlı grupları kovmaya çalıştı, ancak devlet ve uluslararası operasyonlar zaman zaman silahlı grup üyelerinden daha fazla sivili öldürdü. Silahlı gruplar havaya ateş ederek ve ebeveynleri çocukları okula göndermeyi durdurmakla tehdit ederek onları korkutmayı başarıyorlar. Çocukları okuldan zorla çıkarmak, onları işçi sömürüsüne ve kızlar için çocuk evliliklerine maruz bırakıyor. Bu saldırıların ayrıca yüz binlerce çocuğun geleceklerine mal olabilecek zihinsel sağlıkları üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.