islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4251
EURO
34,8197
ALTIN
2.394,12
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Mariupol’de Mahsur Kalan Türk vatandaşları Tahliye Edildi

Mariupol’de Mahsur Kalan Türk vatandaşları Tahliye Edildi
18 Mart 2022 10:08
A+
A-

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim 21’inci gününe girerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem Mariupol’de mahsur kalan Türk vatandaşları ve Türk soydaşları için hem de yeni uzlaşma formülleri için Lviv’e geldi. Çavuşoğlu’nun Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ile gerçekleştirdiği görüşme bir saat sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Çavuşoğlu, Putin ve Zelenskiy’nin bir araya gelme olasılığının olduğunu ifade etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise açıklamalarında ‘Garantör ülke Türkiye olsun’ dedi. Öte yandan Mariupol için 3 formül üzerinde durulduğu ve Rusya-Ukrayna arasındaki uzlaşma için Ankara’nın hazırladığı 15 maddelik formüle tarafların sıcak baktığı öğrenildi. AA’nın son dakika olarak geçtiği habere göre; savaş nedeniyle Mariupol’de mahsur kalan 65 Türk vatandaşı tahliye edildi.

Tahliye için bölgeye giden otobüsler, Rus askeri kontrol noktalarını geçmesine rağmen Donetsk’ten gelen ayrılıkçı grupların taciz atışları nedeniyle tahliyeyi gerçekleştiremedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmeler ve istihbarat birimlerinin yürüttüğü görüşmeler neticesinde 3 formül üzerinde duruluyor.

BİRİNCİ FORMÜL ZAPORİJYA 
Kiev Büyükelçiliğince hazırlanan ve sonuca bağlanması beklenen tahliyelerin, bugüne (cuma) kadar tekrar denenmek üzere Zaporajne üzerinden yeniden denenmesi ilk formül olarak masada değerlendiriliyor. Ancak bu formülde 6 denemeden sonuç çıkmadı.

İKİNCİ FORMÜL: DENİZ TAHLİYESİ OLABİLİR 
Mariupol’ün liman kenti olması dolayısıyla, tahliyenin sivil bir gemi ve deniz kuvvetlerinin takviyesiyle deniz yolundan yapılması ikinci formül olarak masada. Bunun için de şu anda Azak denizinde operasyonel hazırlık için Rusya’dan cevap bekleniyor.

DONETSK ÜZERİNDEN TAHLİYE SON FORMÜL 
Üçüncü formül ise, Türk vatandaşlarının Donetsk üzerinden sıcak çatışma alanlarından çıkarılıp, Rusya’nın kontrolündeki Donetsk bölgesine geçirilerek tahliye edileceği. Bu duruma Ukrayna’nın sıcak bakmadığı bildirildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, LVİV’E GELDİ 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova ziyareti sonrasında Lviv’e gelerek Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Mariupol’de acilen bir insani koridor oluşturulmasını belirterek, ‘Kızıl Haç örgütü, Türk Kızılay ve OCHA gözlemci olsun. ’24 saatlik ateşkes olsun, bunun işleyip işlemediğini de bu insani kuruluşlar gözlemlesin’ dedik’ dedi.Çavuşoğlu açıklamalarında, Putin ve Zelenskiy’nin bir araya gelme olasılığının olduğunu ifade etti.

‘TEMENNİMİZ SAVAŞIN SONA ERMESİ’ 
Mariupol’de kalan Türk vatandaşlarının tahliyesiyle ilgili olarak konuşan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

‘Bugün en büyük zorluğumuz, Mariupol bölgesinde çatışmalar devam ettiği için orada yaşayan vatandaşlarımız ve masum sivilleri ayırt etmeksizin tahliyesini yapmaktır. Temennimiz önce Mariupol’de acil bir insani ateşkesin sağlanması, daha sonra da tüm Ukrayna’da savaşın sona ermesi ve ateşkesin kalıcı bir şekilde tesis edilmesi, anlaşma ve barış yolunda diplomasiye fırsat verilmesidir. Kuleba ve Lavrov’u Antalya’da tekrardan bir araya getirmekten elbette ki çabalarımız doğrultusunda mutlu olacağız. Ama en kısa zamanda artık liderler düzeyinde bir buluşmanın zeminin de hazırlanması gerekiyor. Böyle bir liderler düzeyindeki toplantıya da ev sahipliği yapmak istediğimizi daha önce de belirtmiştik.’

‘GARANTÖR ÜLKE TÜRKİYE OLSUN’ 
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise, P5 + Türkiye ve Almanya teklifini yineliyerek, ‘Türkiye’yi de güvenlik garantileri almak istediğimiz ülkeler arasında görmek istiyoruz’ ifadelerini kullandı. Kuleba ‘Garantör ülke Türkiye olsun’ dedi.

TÜRKİYE’DEN İKİ AŞAMALI ATEŞKES FORMÜLÜ 
Bugüne kadar Rusya ile Ukrayna arasındaki en somut görüşme trafiğini Antalya’da başlatan Türkiye, Moskova – Kiev hattındaki görüşmelere katkıda bulunmak üzere iki aşamalı ateşkes süreci ve dört aşamalı bir çözüm süreci formülü üzerine çalışıyor. Ukrayna’daki diplomatik kulislerde, Ankara’nın temel hedefinin ilk aşamada kalıcı ateşkesin sağlanması ve tarafların ateşkes üzerinde uzlaşmasını sağlamak, ikinci aşamada ise Rusya’nın askeri pozisyonunu 5 Mayıs’a kadar 20 gün önceki pozisyonuna dönüştürmesi bekleniyor. Bu durumlardan Donetsk ve Kırım’ın hariç tutulacağı da kulislerde konuşulanlar arasında. Ukraynalı diplomatik kulisler, Ukrayna’nın Ankara’nın hazırladığı dört aşamalı 15 maddelik uzlaşma metnine sıcak baktığını, Rusya’nın ise bir madde ekleyerek Ukrayna’nın İsveç gibi tarafsız bir ülke olmasını istediğini belirtiyor.

AA’nın son dakika olarak geçtiği habere göre; savaş nedeniyle Mariupol’de mahsur kalan 65 Türk vatandaşı tahliye edildi.

BAŞKAN ERDOĞAN DEVREYE GİRECEK 
Tarafların, ilk iki aşama konusunda yol kat etmesi durumunda ise devreye Başkan Erdoğan girecek. Erdoğan, diplomasi trafiğini bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için liderler seviyesinde sürdürecek. Daha sonra ise Başkan Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve NATO üyesi ülkelerin liderleri ile ABD lideri Joe Biden arasında diplomasi trafiği gerçekleştirilecek. Başkan Erdoğan, Ağustos ayına kadar Rusya’nın geri çekilmeyi kabul etmesi durumunda Rusya’ya yönelik yapılan yaptırımların hafifletilmesi için de bir diplomasi trafiği yönetecek.

ERDOĞAN, ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ 
Bakan Çavuşoğlu’nun ziyareti öncesinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.