islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Çad cumhurbaşkanı Libya sınırı yakınlarında ön cephede öldü

Çad cumhurbaşkanı Libya sınırı yakınlarında ön cephede öldü
21 Nisan 2021 11:29
A+
A-

Bir ordu sözcüsü, Deby’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan edilmesinin ertesi günü yaptığı açıklamada, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby’nin kuzeyli isyancılara karşı bir mücadelenin ön cephesinde askerleri ziyaret ederken öldüğünü açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Bir ordu sözcüsü, Deby’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan edilmesinin ertesi günü yaptığı açıklamada, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby’nin kuzeyli isyancılara karşı bir mücadelenin ön cephesinde askerleri ziyaret ederken öldüğünü açıkladı. 68 yaşındaki Deby, 1990’da bir isyanla iktidara geldi ve Afrika’nın en uzun süre yönetici olarak iktidarda kalan liderlerinden biriydi. Kampanyası dün Libya’nın kuzey sınırında bulunan isyancılarla savaşan birliklere katıldığını belirtti. Ölüm nedeni henüz belli değildi.

Ordu, 11 Nisan’daki seçim günü ülkenin kuzeyine büyük bir saldırı başlatan isyancılarla savaşan cumhurbaşkanının haftasonu ordusuna komuta ettiğini belirtti. Gerçekten isyancılar yüzlerce kilometre güneye, başkent Niame’ye doğru ilerledi. Ordu sözcüsü Azem Bermendao Agouna, Ulusal Geçiş Konseyi olarak adlandırdığı bir grup subay ile çevrili bir devlet televizyonunda öldüğünü duyurdu. Agouna ayrıca, son cumhurbaşkanının 37 yaşındaki oğlu General Mahamat Idriss Deby’nin liderliğindeki bir askeri konseyin onun yerini alacağını açıkladı. Cumhurbaşkanının ölümünün ardından sokağa çıkma yasağı getirildi ve ülkenin sınırları kapatıldı. Agouna, Çad’ı birlikte inşa etmeye devam etmek için yurt içi ve yurt dışındaki tüm Karadalılara diyalog ve barış çağrısı yapıldığını ifade etti. Ancak uzmanlar, Çad yasalarına göre, Deby’nin ölümünden sonra iktidarı oğlunun değil parlamento başkanının alması gerektiğini söylüyorlar. Onlara göre anayasa, cumhurbaşkanının yokluğunda ya da ölmesi durumunda 40 gün süreyle parlamento başkanının ülkeyi sorumlu tuttuğunu ve böylece seçim yapılana kadar geçiş yapılacağını söylüyor. Bu arada yetkililer, Cuma günü bir devlet cenazesinin düzenleneceğini açıkladılar. Dost ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Deby ülkenin uzak doğusundaki kendi bölgesinde defnedilmeden önce N’Djamena’daki törene katılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.