islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5961
EURO
34,7231
ALTIN
2.497,98
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Cep Telefonlarındaki Veri Hırsızlığı!

Cep Telefonlarındaki Veri Hırsızlığı!
17 Şubat 2022 09:05
A+
A-

Veri hırsızlığı günümüzün en sık yaşanan vakalardan bir tanesi. Bu hırsızlığa siz de farkında olmadan maruz kalabilirsiniz; Telefonunuzun şarjı çabuk tükeniyor, bazı uygulamalar kendiliğinden yükleniyor veya rastgele reklamlar açılıyorsa dikkat etmekte fayda var.

Günümüzün en önemli kaynaklarından biri olan veriler, adeta paylaşılamayan bir hazine konumunda. Verilere legal yollardan ulaşan firmaların yanı sıra, bu sektörde illegal yollardan toplayan “veri hırsızları” da yer alıyor. Telefonlar ve akıllı cihazlar bu veri hırsızlığına açılan kapı konumunda olurken, veri hırsızlığı da bu noktada en çok yaşanan olaylardan biri konumunda. Hemen herkes karşısına çıkan reklamlardan şikayetçi olurken, bazı kişiler ise telefonunun pilinin çabuk bitmesi ve bazı uygulamaların kendiliğinden yüklenmesinden şikayetçi.

AKILLI CİHAZLAR ELE GEÇİRİLEBİLİYOR 

Taşınabilir akıllı cihazlar haline gelen cep telefonlarımızı fotoğraf çekmek, e-posta göndermek ve almak, sosyal medya platformlarında iletişim kurmak, cüzdanlar ve bankacılık uygulamaları için kullanıyoruz. Tüm bu veri zenginliği, kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık yapmak isteyenleri cezbediyor.

CİHAZLARIN ELE GEÇİRİLDİĞİNE İŞARET OLAN GÖSTERGELER

ESET kötü amaçlı yazılım araştırmacısı Lukas Stefanko, bir cihazın güvenliğinin ihlal edildiğinin belirtilerini şöyle sıraladı:

“Pilin normalden daha hızlı tükenmesi. Tarama alışkanlıklarınız değişmemiş olsa da internet veri kullanımınızda ani artışlar yaşamanız. GPS özelliğiniz veya internetinizin kendi başına etkinleştirilebilmesi veya devre dışı bırakılabilmesi. Rastgele reklam açılır pencereleri veya bilinmeyen uygulamaların siz yetkilendirmeden yüklenmesi. İyi çalışan uygulamaların aniden kapanıp açılması veya tamamen başarısız olması, beklenmedik hatalar göstermesi. Telefonun kendiliğinden premium uluslararası numaraları aramaya çalışması. Bunları giden çağrı listenizde görebilirsiniz. Garip çağrılar veya mesajlar almaya başlamanız. Android telefonunuz eğer fidye yazılımı tarafından ele geçirildiyse, cep telefonunuza giriş yapamayabilirsiniz.”

VERİLER NASIL KORUNMALI? 

Verilerin korunması da, kaybedilmesi kadar kolay bir uygulama. Yazılım araştırmacısı Stefanko bu noktada şu tavsiyelerde bulundu:

“En son sürümler kullanıma sunulduğu anda hem işletim sisteminizi hem de uygulamalarınızı güncelleyin. Verilerinizin bir yedeğini güvenli bir şekilde saklayın. Uygulamaları indirirken resmi mağazaya bağlı kalın ve her zaman hem uygulamanın hem de geliştiricisinin incelemelerini kontrol ettiğinizden emin olun. Siber suçluların cihazlara sızmak için kullandıkları yaygın taktiklerin farkında olun.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.