islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5622
EURO
34,7286
ALTIN
2.486,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Çeyrek Milyar İnsan Arasında Su Savaşı Korkusu

Çeyrek Milyar İnsan Arasında Su Savaşı Korkusu
24 Nisan 2020 18:40
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Afrika’nın yüz milyonun üzerindeki nüfuslarıyla en kalabalık 2. ve 3. ulusları olan Hristiyan çoğunluğu olan Etiyopya ve Müslüman çoğunluğu olan Mısır ülkeleri arasındaki su gerilimi gün geçtikçe artmakta. Bu gerilime Mısır gibi bir Müslüman Arap ülkesi olan Sudan da katılıyor. Gelişmelere göre bir sıcak savaş ihtimal haricinde görülmemekte.

Etiyopya Nil Havzası ülkeleri arasında süren on yıllık müzakerelerin ardından barajın rezervuarını bu yıl doldurmaya başlayacak. Bu ayın başında Etiyopya başbakanı Abiy Ahmed, Korona salgınının zorluklarına rağmen inşaatın tamamlanacağını ve rezervuarın Haziran ayında başlayan yağmur mevsimi boyunca doldurulacağını açıklamıştı.

Etiyopya ve Sudan, barajın elektrik gücünün ülkelerinin gelişmesi ve gelişmesi için şart olduğunu söylüyor. Sudan darbe hükümetinin başbakanı Abdullah Hamduk, gelecekte çok ucuza elektrik sağlayacak olan barajın “ortak yönetimini” önerdi.

Nehrin aşağı akış yönünde bulunan Mısır ise barajı 100 milyon vatandaşını susuzluğa mahrum bırakabilecek varoluşsal bir tehdit olarak görüyor. Bazı Mısırlı yetkililer barajın bombalanmasını açıkça tartışıyorlar.

Ocak ayında, üç ülke arasındaki gergin tartışmalar Washington’da yapıldı. ABD aracılığındaki müzakereler, ıslak mevsimde aşamalı bir doldurma işleminin yapılacağına dair bir anlayış da dahil olmak üzere üçlü arasında bir ön anlaşma sağlarken, barajın kuru zamanlarda nasıl yönetileceğinde anlaşamadılar. Mısır ve Sudan Şubat ayında müzakere etmek ve nihai anlaşmayı imzalamak için Washington’a döndüklerinde Etiyopyalı müzakereye katılmayı reddetti, bu da bir laf savaşına neden oldu. Ancak krizin yakın gelecekte gerçek bir savaşa neden olabileceğinden korkuluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.