islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5545
EURO
34,8981
ALTIN
2.430,63
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Nijerya güvenlik güçleri, silahlı kişiler tarafından kaçırılan 300’den fazla öğrenciyi kurtardı

Nijerya güvenlik güçleri, silahlı kişiler tarafından kaçırılan 300’den fazla öğrenciyi kurtardı
Mirat Haber Ajansı

Güvenlik güçleri Perşembe günü, kuzeybatı Nijerya’da kaçırılan yaklaşık 350 öğrenciyi kurtardı. Katsina eyaleti valisi, öğrencilerin geniş bir ormana götürüldükten sonra kurtarıldıklarını söyledi ve birçok aileye yardım sağladı. Vali Aminu Bello Masari’nin söylediği gibi, kayıp çocukların tamamının kurtarılıp kurtarılmadığı hemen belli olmadı. Saatler öncesinde, Boko Haram’dan İslamcı militanları bazı çocuklarla birlikte gösteren bir video internette dolaşmaya başladı. Kaçırılma, halihazırda yaygın bir güvensizlik içinde olan ülkeyi sardı ve Boko Haram’ın 2014 yılında kuzeydoğu kasabası Chibok’da 270’den fazla kız öğrenciyi kaçırdığı anıları uyandırdı. Geçtiğimiz Cuma gecesi, Katsina’daki Devlet Fen Lisesi’ne motosikletle baskın düzenleyen silahlı kişiler, son yıllarda kanunsuz bölgede yaşanan en büyük olayda çocukları Rugu ormanına doğru kaçırmışlardı. Masari tam olarak kaç kişinin kayıp olduğunu veya nasıl serbest bırakıldıklarını söylemedi ancak güvenlik güçlerinin çocukların tutulduğu alanı kordon altına aldığını ve ateş etmemeleri için talimat verildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, öğrencilerin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı ve yönetimi güvenlik meseleleriyle uğraşırken sabır istedi. Bu kaçırma, Katsina’dan gelen ve defalarca Boko Haram’ın “teknik olarak yenildiğini” söyleyen Buhari için sorunluydu. Boko Haram, henüz doğrulanmamış bir ses kaydında kaçırılma olayının sorumluluğunu üstlenmişti. Boko Haram’ın ambleminin yer aldığı videoda, tahtada bir grup çocuk yardım için yalvarıyordu. Boko Haram’ın tutsakları cihatçı savaşçılara dönüştürme geçmişi var. İddiaları doğruysa, kuzeybatı Nijerya’daki bu varlığı, faaliyetlerinde coğrafi bir genişlemeye işaret ediyor. Ancak çocukları, bağ kurduğu yerel suç çetelerinden de satın alabilirdi. Perşembe günü erken saatlerde, protestocular, güvenliği artırmak için hükümete yapılan baskı olarak #BringBackOurBoys yazan bir etiketin altında Katsina olarak da adlandırılan eyalet başkentinde yürüdüler. Kuzeydoğuda, Boko Haram ve onun kolu olan Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti, yaklaşık 2 milyon insanı yerinden ettiği ve 30.000’den fazla insanı öldürdüğü tahmin edilen on yıl süren bir isyan başlattı.

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.