EDİTÖRDEN

Çeyrek Milyar İnsan Arasında Su Savaşı Korkusu

Mirat Haber Ajansı

Afrika’nın yüz milyonun üzerindeki nüfuslarıyla en kalabalık 2. ve 3. ulusları olan Hristiyan çoğunluğu olan Etiyopya ve Müslüman çoğunluğu olan Mısır ülkeleri arasındaki su gerilimi gün geçtikçe artmakta. Bu gerilime Mısır gibi bir Müslüman Arap ülkesi olan Sudan da katılıyor. Gelişmelere göre bir sıcak savaş ihtimal haricinde görülmemekte.

Etiyopya Nil Havzası ülkeleri arasında süren on yıllık müzakerelerin ardından barajın rezervuarını bu yıl doldurmaya başlayacak. Bu ayın başında Etiyopya başbakanı Abiy Ahmed, Korona salgınının zorluklarına rağmen inşaatın tamamlanacağını ve rezervuarın Haziran ayında başlayan yağmur mevsimi boyunca doldurulacağını açıklamıştı.

Etiyopya ve Sudan, barajın elektrik gücünün ülkelerinin gelişmesi ve gelişmesi için şart olduğunu söylüyor. Sudan darbe hükümetinin başbakanı Abdullah Hamduk, gelecekte çok ucuza elektrik sağlayacak olan barajın “ortak yönetimini” önerdi.

Nehrin aşağı akış yönünde bulunan Mısır ise barajı 100 milyon vatandaşını susuzluğa mahrum bırakabilecek varoluşsal bir tehdit olarak görüyor. Bazı Mısırlı yetkililer barajın bombalanmasını açıkça tartışıyorlar.

Ocak ayında, üç ülke arasındaki gergin tartışmalar Washington’da yapıldı. ABD aracılığındaki müzakereler, ıslak mevsimde aşamalı bir doldurma işleminin yapılacağına dair bir anlayış da dahil olmak üzere üçlü arasında bir ön anlaşma sağlarken, barajın kuru zamanlarda nasıl yönetileceğinde anlaşamadılar. Mısır ve Sudan Şubat ayında müzakere etmek ve nihai anlaşmayı imzalamak için Washington’a döndüklerinde Etiyopyalı müzakereye katılmayı reddetti, bu da bir laf savaşına neden oldu. Ancak krizin yakın gelecekte gerçek bir savaşa neden olabileceğinden korkuluyor.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

17 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

18 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

19 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

20 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

21 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

21 saat ago