islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3869
EURO
35,2153
ALTIN
2.326,10
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ciddi Bir Gıda Krizi Kapıda!

Ciddi Bir Gıda Krizi Kapıda!
20 Haziran 2022 11:57
A+
A-

Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması nedeniyle ödeme yapamadıklarını belirterek, Avrupa’nın doğal gaz ödemesi için kullandığı sistemin bir benzerinin buğday ve gübre için de hayata geçirilmesini istediklerini dile getiren Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, gübrenin kullanılması için yaklaşık 1,5 aylık bir süre olduğunu, bu sürede gübreye ulaşamazlarsa Afrika’daki ciddi bir gıda krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Aynı zamanda Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı da olan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall,, Fransız haftalık Journal du Dimanche dergisine özel bir mülakat verdi.

Sall, Rusya-Ukrayna savaşında taraf tutmadıklarına işaret ederek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3 Haziran’da yaptığı görüşmenin Afrika ve ülkesi Senegal’e hizmet etmek için gerekli olduğunu belirtti.

Savaş nedeniyle Afrika’ya buğday ve gübre ithalatının durduğunu vurgulayan Sall, özellikle bu süreçte acilen gübreye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

AfB Dönem Başkanı Sall, gübrenin kullanılması için yaklaşık 1,5 aylık bir süre olduğunu, bu sürede gübreye ulaşamazlarsa Afrika’daki buğday üretiminin verimli olmayacağı için bazı Afrika ülkelerinde ciddi bir gıda krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Batılı ülkeler ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının savaş nedeniyle yaşanan gıda krizini de kötüleştirdiğine dikkati çeken Sall, SWIFT sisteminden çıkarılan Rusya’ya ödeme yapamadıklarını kaydetti.

Sall, “Ödeme yapmak istiyoruz ama şu an için bu imkansız hale geldi. Avrupa’nın doğal gaz ve petrol için kullandığı sistemin benzerini talep ediyoruz.” ifadesini kullandı.

AB, AB üyesi olmayan ülkelerin Rusya’dan gübre ya da tahıl ithalatına yasak getirmese de birçok Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkardığı için alıcı taraf ödeme yapamıyor. Rusya, doğal gaz almak isteyen “dost olmayan” ülkelerin Gazprombank’ta döviz ve ruble hesapları açarak rubleyle ödemelerini öngören kararnameyi 1 Nisan’da yürürlüğe sokmuştu.

Gazprom’un 54 doğal gaz müşterisinden yarısının rubleyle ödeme sistemi için hesap açtığı belirtilmişti.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.